Pretraga

Što sve može uzrokovati pojavu prištića?

A- A+

Prištevi su iritantne izrasline na tijelu koje su osobito karakteristične za doba puberteta. Najčešći uzrok njihova nastanka su hormonske promjene u tijelu koje mogu stvoriti velike glavobolje kada se pojave na sredini brade netom prije važnog spoja ili plesnjaka. Određeni su pogodni za istiskivanje, dok ćete rovarenjem po nekima stvoriti još veći problem. U tekstu donosimo najčešće uzroke pojave prišteva, kao i preporuke koji se smiju istisnuti, a koji ne. Mada liječnici savjetuju da se niti jedna izraslina na licu ne ‘obrađuje prema vlastitom nahođenju’.

www.healthtap.com

Mnogi tinejdžeri muku muče s bujanjem prištića, mada ove izrasline nisu neobične ni u kasnijim godinama. Nekoliko je uzroka njihova nastanka, a često je prisutna i kombinacija uzročnika. Ako ste među onima koji vole proanalizirati svaki detalj na svome licu, donosimo preporuke koje prišteve možete istiskati, a koje bi trebalo tretirati na malo drugačiji način.

Kako smo već naglasili na pojavu prišteva može utjecati nekolicina uzročnika, a dermatolozi se slažu da su najčešći:

Hormoni

Pubertet je razdoblje kada su najintenzivnije promjene u tijelu, pa se i hormoni pojačano proizvode. Androgen je hormon odgovoran za razvoj, a njegovo bujanje u pubertetskom razdoblju uzrokuje povećano lučenje sebuma odnosno loja. Povećanje razine sebuma uvjetuje začepljenje pora, koje su plodno tlo za pojavu prišteva. Poslije puberteta lučenje sebuma se smanjuje, pa tako i reakcije na koži. Vrijedi istaknuti da i druge velike promjene u funkcioniranju organizma, mogu uvjetovati pojavu prišteva poput trudnoće ili menopauze.

Izdvojeni članak

Tetovaže – da ili ne?

Genetika

Protiv ove grane biologije teško se boriti, a odgovorna je za mnoge dobroćudne, ali i zloćudne pojave na tijelu i unutar njega. Ako su vaši roditelji imali problema s prištevima, velika je vjerojatnost da ćete se i vi boriti protiv njih.

Kozmetika

Ako imate sitne potkožne prištiće, koji rijetko stvaraju upalne procese, moguće je da koristite kozmetičke preparate komedogenih sastojaka. U tom slučaju, ali dakako i svakom drugom potrebno je provjeriti deklaraciju na proizvodu, kako biste izbjegli one s visokom koncentracijom komedogena. Učestali preparati koji sadrže veće količine spomenutog uzročnika pojave prišteva su sintetska ulja i njihovi derivati te umjetni pigmenti poput isopropyl myristata, acetylated lanolina i sličnog.

Bakterije

Kako je ljudski organizam živi ekosustav, u njemu se nalazi mnoštvo bakterija. Većina njih su potpuno bezopasne, a neke uključujući i propionibacterium acnes koja se nalazi u površinskim slojevima kože su čak i korisne. Naime ova bakterija hrani se masnim kiselinama iz sebuma, a prištevi se javljaju kada se radi odumrlih stanica te prevelike količine sebuma, začepe pore te postanu plodno tlo za pretjerano razmnožavanje propionbacterium acnesa. Dio bakterija se može odstraniti redovnom njegom kože uz pomoć kozmetičkih preparata.

Lijekovi

Kontracepcijske tablete, steroidi, barbiturati su samo neke skupine lijekova, kojima možemo ukloniti jedan problem, a nus pojave uzrokovane njihovim unosom nam mogu prouzročiti drugi.

Izdvojeni članak

Tips’n’ tricks: kako da koža i kosa prežive zimu

Kao uzročnici pojave izraslina na koži navode se i zagađen okoliš, premasna hrana i slatkiši, stres, pa i određeni materijali odjeće. Najdalje su zasada studije došle u povezivanju nastanka izraslina na koži s unosom hrane. Naime visoki glikemijski indeks uzrokuje nagle i brze poraste razine glukoze u krvi, koja po nekim istraživanjima uzrokuje povećano lučenje sebuma te zatim upale na koži.

Prištevi koji se mogu pažljivom obradom ukloniti s lica su bijeli upaljeni te miteseri. Bijele upaljene uklonite čistom dezifinciranom iglom na način da njome probušite rupicu sa strane prišta te u potpunosti iscijedite upaljeni gnoj. Mitesere je najlakše ukloniti ekstraktorom, no u nedostatku profesionalnih alata, pritisnite ga podjednako sa svih strana, preporučljivo s pamučnim štapićima.

Upaljene potkožne crvene nemojte istiskati, nego ih možete lagano izmasirati, kako bi se nakupine razgradile. Ni bijele sitne prišteve, hrapave na dodir nemojte tretirati. Oni se obično nalaze oko očiju ili na obrazima. Ako sami ne prođu obratite se dermatologu.