Pretraga

Video: Pubertet kod djevojčica kreće nešto ranije, ovo su promjene koje se događaju

A- A+

Pojava prve menstruacije, pojačana dlakavost, psihičke promjene koje uključuju nagla raspoloženja – sve to promjene u pubertetu kroz koje prolaze djevojke. Iako je dio obilježja puberteta isti kod djevojčica i kod dječaka, sve fizičke i fiziološke promjene do kojih dolazi nisu, dakako, iste u oba spola.

Foto: Pexels

Na društvenim mrežama nastavljamo svoj serijal zanimljivosti u kojemu vas educiramo o pojavama u raznim područjima znanosti, a na redu je biologija i promjene u pubertetu kod djevojaka.

Pubertet je vrijeme spolnog sazrijevanja čovjeka. Započinje lučenjem neurohormona hipotalamusa koji potiču adenohipofizu na lučenje gonadotropnih hormona. Pod njihovim utjecajem žlijezde počinju stvarati spolne stanice i lučiti spolne hormone.  Kod djevojčica se sve to odvija puno ranije nego kod dječaka, od 10. do 13. godine.

Izdvojeni članak
uložak nakon menstruacije

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

U tom se razdoblju kod djevojčica događaju brojne fizičke promjene. Djevojčicama počinju rasti grudi koje se u razdoblju do 15. godine uobliče. Stvara se dlakavost na donjem dijelu trbuha u obliku trokuta s vrhom prema dolje te pod pazuhom. U potkožnom sloju pohranjuju se masti, zbog čega koža postaje mekana, a tijelo zaobljenije.

Tijekom puberteta kod djevojčica se javlja se i velika fiziološka promjena, menstruacija. Do nje dolazi jer jajnici u vrijeme puberteta počinju sa svojim zadaćom – proizvodnjom jajnih stanica i lučenjem hormona. Krvarenje je u početku neredovito, a nakon godinu ili dvije uspostavit će se redoviti ritam pa se menstruacija u većine žena pojavljuje svakih 28 dana. Prve mjesečnice znače i prve ovulacije, što znači da već u toj dobi djevojka može zatrudnjeti. No, osim navedenih fizičkih i fizioloških promjena, djevojčice prolaze kroz još jednu veću, a koja je to možete poslušati u videu u nastavku.

@srednja_hr Pubertet je jako turbulentno doba i za cure i za dečke, slažete li se? … #spolniodgoj #pubertet #srednjahr #škola #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr