Pretraga

Sve što trebaš znati o europskim izborima možeš čuti na ovom susretu

A- A+

Izbori za Europski parlament održavat će se od 23. do 26. svibnja. Na ovim izborima građani članica Europske unije odabiru svoje predstavnike za Europski parlament, koji donosi zakone na razini cijele Europske unije. Budući da je nekima ovo prvi izlazak na izbore uopće, organizira se susret mladih glasača i kandidata za Europski parlament koji će se održati 30. travnja u 11 sati u Europskom domu u Zagrebu. 

Europski parlament jedino je izravno izabrano tijelo Europske unije koje zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije. Sastoji se od 751 zastupnika, koji se biraju svakih 5 godina te predstavljaju 500 milijuna građana Europe. Građani Republike Hrvatske na ove izbore izlaze drugi puta, a izabiru 12 predstavnika koji će sjediti u ovom najvažnijem predstavničkom tijelu Europe.

Hrvatski ferijalni i hostelski savez u suradnji s Europskim pokretom Hrvatska, Europskim domom Zagreb, Mladi europski federalisti Hrvatska te European Youth Card Association organiziraju susret mladih glasača i kandidata za Europski parlament pod nazivom „Ispeci, reci-daj svoj glas“.

Izdvojeni članak

10 stvari koje morate znati o europskim izborima 2019.

Slab odaziv mladih na prošlim izborima te općenito nezainteresiranost mladih za društvenu i političku participaciju su činjenice iz kojih se stvorila ideja i potreba za razvojem zajedničkog projekta ovih organizacija. Cilj ovog projekta je podići svijest kod mladih o važnosti članstva Hrvatske u EU, te izgradnji europskog identiteta, također potaknuti mlade na zdravo kritičko i samostalno mišljenje kako bi što objektivnije mogli pristupiti izborima i odabrati zastupnika te im ukazati da kao nosioci budućnosti imaju značajnu odgovornost za ispunjenje svojih građanskih dužnosti.

Susret započinje kratkim edukativnim predavanjem, a nakon toga slijedi diskusija mladih glasača i kandidata tijekom koje se pod vodstvom moderatora želi potaknuti mlade da u duhu demokracije zastupaju svoje interese i vrijednosti.

Susret „Ispeci, reci-daj svoj glas“ održati će se u utorak 30. travnja 2019. u 11 sati u Europskom domu Zagreb na adresi Jurišićeva 1.

______________________________________________________________

Izbori za Europski parlament održavaju se 26. svibnja 2019. Iskoristite svoje glasačko pravo i ispunite svoju građansku dužnost te izađite na izbore. #ovajputglasam #izboriEU2019