Pretraga

Jovanović za manje profesorske plaće upire prstom u školske računovođe

A- A+

Foto: srednja.hr

Ministar Željko Jovanović danas je ustvrdio kako za manje iznose plaća profesorima za mjesec srpanj resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije odgovorno. To smatra jer su poslani jasni dopisi školama. – Možda je greška računovođa u školama, posumnjao je Jovanović. Iz sindikata Preporod tvrde kako bi ova izjava bila smiješna, da nije tragična.

Ministar tvrdi kako su dopisi koji su poslani školama i više nego jasno istaknuli da se svim učiteljima tijekom godišnjih odmora isplaćuju plaće koji su prosjek prethodna tri mjeseca.

– Ovo je odgovorno ministarstvo. Nikakav problem nije nastao u ministarstvu, ako je došlo do manjih isplata plaća onda je to greška računovođa u školama, kazao je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Računovođama se u Ministarstvu nitko nije javio

Iz sindikata Preporod frustrirani su ministrovim upiranjem prsta. – On traga za krivcem tamo gdje ga nema. Računovođe su samo odgovorno radili svoj posao, a novac koji je bio upućen prema školama nije bio u skladu s naputkom koje je poslalo ministarstvo, kazao nam je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

– Očito je nekome apstraktan problem što su nekim profesorima plaće za srpanj smanjene i za 800 kuna. Ljudi žive od te plaće, otplaćuju kredite i kupuju neophodne namirnice svojoj obitelji, kazao je Stipić.

Doznajemo kako su iz mnogih računovodstava bjesomučno zvali MZOS, no kako im slušalica s druge strane nije podignuta, isplatili su plaću sukladno novcu koji im je upućen.

Stipić tvrdi da je Jovanović još 1. kolovoza upozoren kako bi grešku povezanu s manjim plaćama trebalo ispraviti, jer profesorima puni iznos pripada po Zakonu o radu.

Jovanović tvrdi ovo je spin, sindikalisti odgovaraju ministrove izjave prelaze dobar ukus

Predsjednik Preporoda očekuje da se neisplaćeni dijelovi pojave na računima profesora s plaćom za kolovoz. – Ne dogodi li se tako, sudska tužba bit će jedino rješenje, Stipić je komentirao mogući ishod situacije.

Jovanović je buru, koja se u javnosti digla oko smanjenja plaća, pripisao suradnji medija i sindikata. – Ovo je spin novinara i jednog sindikata koji pokazuje kako se ponekad neodgovorno odnosi prema ovom ministarstvu, ali i prema učiteljima i nastavnicima jer se želi stvoriti atmosfera gdje je nema, kazao je ministar.

U Preporodu su razočarani ovom izjavom koja kako kažu nadilazi granice dobrog ukusa. – U svakom poslu može se pogriješiti, ali nema smisla upirati prstom na novinare i sindikat. Pa nismo mi isplaćivali plaću za srpanj, a ni novinari, kazao je Stipić i dodao kako je dosad vjerovao da su ovakva vremena u Hrvatskoj prestala.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap