Pretraga

Stravičan zločin u Pragu: Srednjoškolac mačetom ubio nastavnika

A- A+

U Pragu, glavnom gradu Češke u četvrtak prije podne dogodio se stravičan zločin. Prema pisanju čeških medija, 19-godišnji učenik mačetom je ubio nastavnika te pobjegao. Škola je zatvorena, a počinitelj je nekoliko sati kasnije uhićen.

Foto: Unsplash

Češka policija prije nekoliko je sati na Twitteru izvijestila kako je nepoznati počinitelj mačetom napao jednog od profesora srednje strukovne škole u Pragu u ulici Ohradní. Nastavnik je preminuo, a počinitelj je pobjegao ostavivši za sobom oružje.

Napadač je učenik škole

U potragu za njim uputilo se nekoliko stotina policajaca i poslan je helikopter. Kako prenosi idnes.cz, nešto iza 13 sati u Dolní Břežany uspjeli su uhititi počinitelja.

– Uhvatili smo počinitelje, sada će se odvijati standardne operacije. Pozabavit ćemo se i onim što je prethodilo napadu, odnosno potražiti motiv, poručili su iz policije i precizirali da je uhićeni 19-godišnji učenik škole u kojoj se zločin dogodio.

Smrt nastavnika potvrdila je glasnogovornica hitne, Jana Poštová, navodeći da ga je hitna pokušala oživjeti.

– Čovjek je bio vrlo teško ozlijeđen, nažalost na kraju je preminuo na licu mjesta, rekla je Poštová, prenosi idnes.cz.

Izdvojeni članak
policijska svjetla

Na Kosovu propucali autobus koji je prevozio učenike, ubijeno najmanje troje ljudi

Otkazana nastava u petak

Nitko drugi u ovom napadu, koji se prema pisanju istog medija dogodio na 4. katu u hodniku škole, nije ozlijeđen. Učenici škole su na sigurnom i izvedeni su iz škole uz zabranu komunikacije. Škola je zatvorena nakon incidenta.

– Odmah nakon što sam dobio informaciju o ubojstvu nastavnika u praškom SOU Ohradní, otišao sam na mjesto. Navodno nije riječ o terorističkom činu, učitelja je napao njegov učenik. Nažalost, ovo je velika tragedija u povijesti češkog obrazovanja, napisao je na Twitteru češki ministar obrazovanja Petr Gazdík.

Novinarima je rekao i da je među nastavnikom i učenikom ranije postojao spor te da će ravnatelju i zaposlenicima škole biti pružena sva potrebna podrška.

Kako piše idnes.cz, učenici isprva nisu znali što se dogodilo. Da nešto nije u redu, shvatili su tek kada su ispred škole ugledali policijske automobile i hitnu pomoć. Profesor su im tada rekli da se zaključaju u učionice te da pričekaju da policija pokuca na vrata nakon čega će moći izaći. U poslijepodnevnim satima ravnatelj škole je na web stranici objavio da će zbog izvanredne situacije nastava biti otkazana i sutra, 1. travnja. Češki mediji pišu i da je zbog incidenta Osnovna škola Ohradní, koja se nalazi u blizini, uvela sigurnosne mjere. Među ostalim, osigurali su sve ulaze i pojačali nadzor.