Pretraga

Strogi roditelji odgajaju vrsne lažljivce

A- A+

Strogi i autoritarni roditelji možda na površini imaju uredniju i poslušniju djecu, ali ni najmanje ne slute kako njihova odgojna metoda stvara vrsne lažljivce, tvrdi novo istraživanje.

foto: YouTube screenshot

Prema istraživanju Victorije Talwar, stručnjakinje za socio-kognitivni razvoj djeteta pri Sveučilištu McGill, strog odgoj stvara djecu koja su vrlo vješta u laganju, piše iflscience.com.

Stvarajući atmosferu neizbježne kazne za bilo kakvu grešku, djeca strogih roditelja ranije nauče lagati kako bi se zaštitila od kazni koje smatraju nepoštenima.

Talwar i kolege do ovog su zaključka došli kroz eksperiment koji su nazvali igra žmirenja. Istraživanje je provedeno na učenicima po jedne liberalne i stroge škole u Zapadnoj Africi. Dijete bi ostavili u prostoriji s aparatom ili predmetom koji stvara nekakav karakterističan zvuk, na primjer usisavačem ili perilicom rublja. Odrasla bi osoba dijete ostavila samo u prostoriji i naložilo mu da ne bez gledanja pogodi koji predmet proizvodi zvuk.

Posljednji predmet proizvodio bi potpuno nekarakterističan zvuk. Ako bi dijete znalo o kojem se predmetu radi, lagalo je. 

Kod djece koja su pohađala manje stroge, liberalne škole, omjer djece koja su lagala bio je sličan kao i u zapadnim školama, dok je kod djece koja su prošla dril stroge škole, laganje bilo često i vrlo uvježbano.