Pretraga

Stručnim osposobljavanjem u ‘potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih’

A- A+

Prošlog tjedna HZZ je izdao konfuzno priopćenje za javnost u kojem najavljuje privremenu obustavu dijela programa mjera aktivne politike zapošljavanja. Danas, pak objašnjavaju kako je došlo do nesporazuma i kako se niti jedna mjera ne ukida, ali su redefinirane ciljne supine, tako da će mjeru Stručno osposobljavanje moći koristiti samo mladi. Iako navode da je upravo ova mjera smanjila zapošljivost mladih, jer tvrtke umjesto da zapošljavaju, uzimaju mlade na SOR, oni taj problem ne nastoje riješti. Dapače, ograničili su mjeru upravo na mlade do 29 godina te će njima i dalje jedina prilika za prvi ‘posao’ ostati upravo SOR.

Foto: Srednja.hr

Brojni su se upitnici pojavili nad glavama mladih nakon što je prošloga petka Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao priopćenje u kojemu stoji kako se ‘privremeno se obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja’. Među mjerama za koje je HZZ naveo da obustavlja našla se i mjera Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Redefinirane ciljne skupine za korištenje Stručnog osposobljavanja

Zavod je izdao novo priopćenje za javnost, budući da je prošlo zbunilo brojne polaznike, ali i one koji su ovu mjeru namjeravali iskoristiti u dogledno vrijeme.

– Prije svega želimo napomenuti da se ne ukida niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste, objašnjavaju iz HZZ-a.

Tako su redefinirali skupine koje će mjeru moći koristiti, s namjerom da se ona okrene k mladima koji su tek završili školovanje i nemaju radnog iskustva.

– Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do 4 mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe… Dakle, krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći, kažu iz HZZ-a.

‘Mjera postala supstitut za zapošljavanje’

Ova je mjera, na žalost postala gotovo jedini način da se mladi koji su tek diplomirali zaposle, a i sama je zamjenica ravnatelja HZZ-a na javnoj televiziji priznala da je ‘postala supstitut za zapošljavanje, kako u državnoj i javnoj upravi tako i u realnom sektoru’. Upravo se ovim novim potezima, navode iz Zavoda, pokušao riješiti taj problem.

– Mjera SOR se provodila krajnje neselektivno, i za nedeficitarna zanimanja, za osobe sa VSS-om i bez institucije mentorstva te je ozbiljno rušila cijenu rada. Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih, objašnjavaju iz Zavoda.

Međutim, i dalje ostaje nejasno kako će novi pravilnik riješiti ovaj problem. Mladi do 25, odnosno 29 godina i dalje će biti jedini koji će imati pravo na korištenje mjere SOR. Dakle, njih će i dalje tvrtke moći uzimati na ‘osposobljavanje’ i na taj si način svake godine osigurati novog, besplatnog radnika, umjesto da sami zapošljavaju.
Dakle, HZZ je s namjerom da poveća zapošljivost mladih i smanji njihovo iskorištavanje kao besplatnu radnu snagu na SOR-u donio odluku da će još veći broj mladih moći koristiti ovu mjeru.

Zvuči kontradiktorno, budući da su i sami naveli kako je upravo ona zaustavila klasično zapošljavanje te skupine.