Pretraga

Dodijeljen prvi Nobel: Ide u ruke znanstvenicima koji su omogućili razvoj cjepiva protiv COVID-a

A- A+

Nobelova nagrada za medicinu prva je u nizu Nobelovih nagrada koje će biti dodijeljene ovih dana, a dobili su ju znanstvenici čija su otkrića zaslužna za razvoj cjepiva protiv COVID-19 virusa. Nobelova nagrada dodjeljuje se od 1901. godine i do sad ju je, za područje medicine, dobilo 225 znanstvenika. Nobelova zaklada ove je godine povećala novčanu nagradu po kategoriji za milijun švedskih kruna te sada iznosi 11 milijuna kruna što je 950 tisuća eura.

Znanstvenici Katalin Kariko i Drew Weissman

Znanstvenici Katalin Kariko i Drew Weissman | foto: screenshot/youtube

S Karolinska instituta u Švedskoj stižu vijesti da su, Nobelovu nagradu za područje medicine, dobili znanstvenici Katalin Karikó i Drew Weissman. Nagradu su dobili za svoja otkrića u vezi modifikacija nukleozidnih baza koje je omogućilo razvoj mRNA cjepiva protiv virusa COVID-19.

– Njihova prijelomna otkrića iz temelja su promijenila način na koji smo do sada razumjeli kako RNA molekule funkcioniraju u interakciji s našim imunološkim sustavom. Stoga, ovo otkriće je iznimno doprinijelo bržem razvoju cjepiva za vrijeme jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u modernom dobu, stoji u službenom priopćenju.

Izdvojeni članak
izum

Zadatak dana: Na današnji dan utemeljena je Nobelova nagrada, no ovaj detalj možda ste zaboravili

Znanstvenica Katalin Karikó dolazi iz Mađarske na čijim je sveučilištima bila profesorica i radila na brojnim istraživanjima, a nekoliko je godina bila i potpredsjednica tvrtke BioNTech RNA Pharmaceuticals koja je sudjelovala u razvoju Pfizerovih cjepiva protiv virusa COVID-19. Od 2021. godine je profesorica na Sveučilištu u Segedinu u Mađarskoj te na medicinskom fakultetu na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Znanstvenik Drew Weissman dolazi iz SAD-a te je, nakon svog obrazovanja na Sveučilištu u Bostonu i rada u medicinskom centru Beth Israel, oformio svoju grupu za istraživanje na Sveučilištu u Pennsylvaniji gdje radi i Katalin Karikó. Također, Weissman je direktor Penn instituta za RNA inovacije.

Nakon kategorije medicine, u utorak i srijedu slijede objave dobitnika Nobelovih nagrada za fiziku i kemiju, u četvrtak će biti objavljeno kome ide nagrada za književnost dok će u petak biti objavljeno tko je osvojio Nobelovu nagradu za mir. Dobitnik nagrade za ekonomske znanosti bit će objavljen u ponedjeljak.