Pretraga

Studentica postala viralni hit: Politika je lopovluk, nakon faksa bih se zaposlila kod Bandića

A- A+

Međunarodni dan mladih obilježen je jučer, a bila je to prilika da novinari N1 televizije doznaju koliko su mladi u Hrvatskoj zainteresirani za politiku, što uopće misle o hrvatskoj političkoj sceni te zanima li ih pritom javni ili vlastiti interes. Možda najjasniji odgovor na ovo posljednje pitanje dala je jedna zagrebačka studentica javne uprave. I dok smatra kako je ‘politika danas živi lopovluk’ sve što nakon faksa želi jest – zaposliti se ‘kod svog Bandića’.

Screenshot: N1 televizija

Pravu buru na društvenim mrežama danas je izazvao video N1 televizije u kojemu zagrebačka studentica Doris iskreno progovara o svome stavu prema politici. Na upit smatra li da su mladi Hrvati  dovoljno politički obrazovani i involvirani odgovara negativno, a ne skriva niti svoje zadovoljstvo političkom situacijom u državi.

– Politika je danas živi lopovluk, po meni. Država je prelijepa, a pokradena je jako puno i mislim da je to veliki problem današnjice, kaže studentica Doris za N1.

‘Krao je, ali je svima dao’

Izdvojeni članak

[BEZ KOMENTARA] Kolege iz 24sata najbolje su shvatile apokaliptičnost srednjoškolskih stavova o bijegu iz Hrvatske

Svoj mladenački potencijal iskorištava ulaganjem u obrazovanje, nastavlja, studira i uči jezike. No, tu u priči slijedi mali obrat. Na pitanje novinarke gdje bi se zaposlila, studentica odgovara:

– U državnu firmu, da, kod svoga Bandića. Ja Bandića stvarno uvažavam kao osobu jer mislim da je doprinio gradu dosta. Nema čovjeka koji jednostavno nije bar nešto pokrao u ovoj državi, ali smatram da je Bandić dosta uložio u ovu državu, tako da bih se htjela kod njega nekako zaposlit’ danas-sutra kada završim fakultet, veli studentica.

Pa ju novinarka N1 televizije pita je li to ona stara ‘krao je, ali je svima dao?’.

– Tako je, da, odgovara studentica Doris.

Iskrena je i u odgovoru na pitanje kome bi dala glas na predsjedničkim izborima – Kolindi, jer je ‘na strani žena’. A kada je u pitanju poticanje mladih na uključenost u politiku to se, smatra, može postići – čitanjem.

– Kako ovaj Instagram je dosta aktivan i te gluposti, tako smatram da se vijesti više trebaju gledati i da se čitanjem jednostavno treba taj, ‘ajmo reći vokabular, više povisit. Ja čitam svašta nešto – od romantike do ono, nekakvih drama, ‘ajmo reći, nema tu pravila, zaključuje ova studentica javne uprave.

Profesor s Pravnog: ‘Nije zamuckivala, a to rade i neki ministri, nije pobjegla, nije zatajila’

Nije dugo trebalo da ovaj isječak iz priloga N1 televizije postane viralan. I dok su tek rijetki oni koji su stali u obranu djevojke, drugi su se na njene izjave žestoko obrušili, konstatirajući kako je ona ‘utjelovljenje svega krivoga u današnje hrvatske mladeži’.

Izdvojeni članak

U frankenštajnovskom procesu porođen kurikulum povijesti: Politika ponizila struku i nastavu

Redoviti profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu na kojemu se izvodi studij Javna uprava, Ivan Koprić, na Twitteru je izrazio svoju potrebu stati u obranu prava ‘svakoga da se politički opredijeli za svaku opciju koja nije zabranjena’.

– Što se tiče studentice koju sad neki izvolijevaju poistovjetiti s javnom upravom kao studijem, strukom i znanošću, ona je a) jasno i pošteno rekla što studira, b) jasno izrekla svoje političke stavove. Nije zamuckivala, a to rade i neki ministri, nije pobjegla, nije zatajila. (…) Zamjeraju joj što je rekla da politički podržava stranku koju vodi MB. Je li ta zabranjena? Je li ona jedina koja bi glasala za nju? Je li zabranjeno iznijeti politički stav? Veliki demokrate zabranili bi i sprdali se, a onda se čude kad im se pojave razne populističke opcije, piše Koprić.

Napominje, upravo je on bio jedan od pokretača peticije i na Vijeću PFZG obrazlagao zašto Pravni treba biti protiv počasnog doktorata Milanu Bandiću.

– Dajte vi koji pljujete po studiju na kojem (pored ostalih) predajem pokažite što ste napravili u izgradnji profesionalizma i dobrog javnog upravljanja, a onda tek bacite blato na studenticu studija javne uprave kojoj se rugate, poziva Koprić.

Okruženje podložno za stvaranje populizma

A dok javnost očito zabavljaju izjave zagrebačke studentice, bivši voditelj kurikularne reforme, Boris Jokić, upozorava kako je izostanak političke pismenosti u mladih rezultat nepostojanja građanskog odgoja u školama.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Stižu kritike i na novi kurikulum Građanskog odgoja: ‘Obrazovne vlasti ne žele aktivne i kritične građane’

– On ne postoji zato što ne odgovara onima koji vode državu da postoje mladi ljudi koji su kritični, koji će taj svoj glas koji je najvrjednije što imaju, koji će dobro vagati kome će ga dati, kazao je Jokić za N1.

Također stručnjak iz Instituta za društvena istraživanja, Marko Kovačić, upozorava da se stvaraju izrazito podložna okruženja za razvoj populizma.

– Nije ni čudo što političke opcije koje postoje u Hrvatskoj, Milan BandićKolinda Grabar-KitarovićMiroslav Škoro, jednostavno mogu na taj način komunicirati bez ikakve političke odgovornosti zato što mladi ne mogu prepoznati što se krije iza takvih rečenica, rekao je Kovačić za N1.