Pretraga

Mladi trebaju na izbore već sa 16 godina

A- A+


Izdvojeni članak

Mladi Dalmatinac udario po političarima i osvojio Njemačku

U Republici Hrvatskoj mladi mogu participirati u političkom životu kroz glasovanje na izborima od svoje 18. godine. Iako je izlaznost na izbore prilično niska, obično mnogi mladi ponosni na svoju novu ulogu u zajednici iskorištavaju to pravo glasovanja čim postanu punoljetni. Međutim, nije poznato jesu li ti isti mladi dovoljno politički pismeni da glasuju, jer istraživanja koja su se provodila ne idu im u prilog.

Na razini Europske unije mnogi mladi smatraju da su spremni za glasovanje već sa 16 godina. Tako i Mreža mladih Hrvatske sudjeluje u inicijativi vote@16 kojom se za dvije godine želi pomaknuti dobna granica kojom mladi mogu na glasovanje, odnosno sa 18 na 16.

Izdvojeni članak

Mreža mladih Hrvatske pred Saborom ukazala na lošu politiku prema mladima

Bitno je provesti građanski odgoj i obrazovanje

Iako posljednja istraživanja upućuju na to da većina srednjoškolaca nije upućena u društveno – politička zbivanja svoje zajednice, u savezu udruga mladih Mreža mladih Hrvatske smatraju da bi se kroz građanski odgoj mladi mogli obrazovati, pa naposlijetku i sudjelovati u glasovanju.

Da bi se mlade osobe uopće upoznalo s idejom glasovanja sa 16 godina, potrebno im je osigurati i određenu dozu obrazovanja o političkoj kulturi, ali i političkim procesima. To ne znači da bi se obrazovanje trebalo isključivo ograničiti na tu dob, kako bi mladi mogli glasovati, nego bi se građanski odgoj i obrazovanje trebalo provoditi kroz cijelo razdoblje školovanja.

16-godišnjaci trebaju participirati u životu zajednice

U Mreži mladih Hrvatske smatraju i da mladi sa 16 godina trebaju imati pravo participacije u političkom životu svoje zajednice.

– Radi se upravo o pravu koje bi mladima sa 16 godina trebalo biti omogućeno, kao što je to omogućeno i osobama od 18 ili 60 godina. To što osobe sa 18 ili 60 godina mogu izlaziti na izbore, birati i biti biranima ne znači da oni to i čine te da u potpunosti razumiju političke pojmove i procese, kazao nam je Marko Boko iz MMH.

Boko smatra da ukoliko mladima sa 16 godina omogućimo glasovanje, a dobar dio njih to želi i smatra se spremnim za donošenje takvih odluka, to pravo im treba i dati.

Ako mogu birati srednju školu, zašto ne bi i političare?

Kampanja Vote@16 još se u Hrvatskoj ne provodi toliko aktivno kao u Europi, no Mreža mladih potiče stajališta europske krovne organizacije mladih, Europskog foruma mladih koji je upravo na vrhuncu ove kampanje u Europi.

Poručuju da ako mladi sa 14 ili 15 godina već moraju donositi ozbiljne odluke poput biranja srednje škole, onda se može očekivati da ti isti mladi mogu birati one ljude koji upravljaju strukturama vlasti.

U nastavku pogledajte video i anketu koji je redakcija srednje.hr snimila o političkoj pismenosti mladih.

Copy link
Powered by Social Snap