Pretraga

Sunce, more i… BMX!

A- A+

Cilj, odvažnost i ustrajnost tri su stvari potrebne da biste ostvarili sve što poželite. Da je tako znaju i Velolučani Franko Žuvela i Jure Marinović koje nepostojanje BMX parka u njihovom mjestu nije spriječilo da se počnu baviti Bmx street-om. Trikovi na biciklu, skokovi ali i padovi dio su svakodnevnice ovih srednjoškolaca kojima kako kažu bicikl znači -sve. Kako su počeli, gdje vježbaju i može li se biciklom impresionirati cure doznajte u intervjuu.

1. Kako ste se počeli bavit trikovima na biciki i ima li vaš hobi neki poseban naziv?

Jure: Naš hobi se zove BMX street  i baš nije priznat kao sport, ali mi ga nazivamo sportom iako nam drugi ne vjeruju. Sve je počelo prije gotovo tri godine kada smo se bezveze vozali po mjestu, skakali i padali… Onda nam je došlo na pamet da kupimo bmx i tako je počela naša ljubav prema ovom sportu. U Veloj Luci su prije znali dolaziti dvojica iz susjednog mjesta, a mi bismo ih gledali i učili po njima. Dosad smo imali puno uspona i padova ali zasad smo daleko dogurali.

2. Kakvi se bicikli koriste za trikove i koliko ih je teško nabaviti?

Franko: Obično se koriste poznatije marke BMX-a jer su one kvalitetnije ali i skuplje. Nije ih teško nabavit samo treba poznavati trgovine s djelovima i sve ide bez problema.

Jure: Trikovi se mogu raditi sa svakom biciklom ako znaš kako ih treba uraditi. Meni ih je  najlakše izvoditi s BMX-om ali trikovi se mogu raditi i na Mtb-u. To su veći bicikli od BMX-a i smatram da je s njima teže izvoditi skokove.

3. Što ti znači tvoj bicikl?

Jure: Pa sve! Na biciklu sam još od malih nogu, tako da sam vezan uz njega.

Franko: Moj mi bicikl nije samo sredstvo za prijevoz od točke A do točke B, nego je puno više od toga. S njime je sve zabavnije jer bilo gdje da dođem svi te pitaju znam li koji trik, mogu li im ga pokazati… A ja im trikove pokažem sa zadovoljstvom.

4. Gdje vježbate?

Franko: Nemamo točnu lokaciju gdje vježbamo jer nemamo BMX park, nego se vozimo po Veloj Luci pa gdje se može nešto napravit tu treniramo.

Jure: Prije neki dan napravili smo dvije rampe i to nam je taman –zasad. Pošto živimo u malom mjestu nema puno mjesta za vježbu, a da ima malo više zainteresiranih za ovaj sport na otoku možda bi nam općina izgradila Bmx park. Zasad nas spašava to što dva ili tri puta godišnje idemo u splitski Bmx park da se malo nauživamo i da se iskažemo. 

5. Najzahtjevniji trik koji možete izvesti i koliko vam je trebalo da ga uvježbate?

Jure: Trik se zove „360“ i trebalo mi je skoro manje od godinu dana da ga naučim dok sam ostale svladao kroz dva do tri dana.

Franko: Najzahtjevniji trik mi je bio „Footjam Tailwhip“. Trebalo mi je godinu dana da ga naučim.

6. Koji trik bi željeli moći izvesti?

Franko: Želio bih izvest „Barspin“ ali me je strah da se gadno ne ozljedim i ne budem mogao voziti bmx.

Jure: ,,Barspin i Tailwhip Na tim trikovima sam padao i padao, i nikako ih skužit, ali nadam se da ću ih jednog dana svladati.

7. Što je najopasnije što si izveo s biciklom?

Jure: Preskakanje stepenica na 180 ili 360. Ali da se pita moje roditelje njima je sve opasno.

Franko: Hmm… Skok s dva metra visokih stepenica na 180 jer sam loše pao, guma mi je pukla i natukao sam bedro.

8. Jeste li imali kakve ozljede?

Franko: Na bicikli sam slomio lijevu ruku, a imao sam i puno padova ali to su bile samo modrice i ogrebotine -ništa strašno.

Jure: Do sada nisam imao ništa ozbiljno. Nisam ništa lomio i nadam se da i neću. Par puta sam natukao zglobove na rukama i uganuo nogu, ali to je to.

9. Tko su vam uzori?

Jure: Hrvatski rajderi Igor Poki Vukadinović i Jurica Barać

Franko: Imam više uzora ali najvećii mi je Bruno Hoffman. On je jedan od boljih vozača na svijetu. 

10. Padaju li cure na dečke na biciklima?

Jure: Moglo bi reći da padaju.

Franko: Pa zavisi o kakvim se biciklama radi. Ako je BMX onda padaju ali ih zato treba impresionirati trikovima.

11. Da imate jedan potpuno slobodan dan kako bi ga proveli?

Jure: Spakirao bih BMX i otišao u Zagreb ili u Split nauživati se.

Franko: Proveo bi ga tako da bih s prijateljem otišao u Bmx park u Splitu i cijeli dan se dobro izvozao.

12. Planovi za budućnost?

Jure: Planovi su mi da uspijem u ovo sportu i da budem pun sponzora! Da nemoram više kupovati djelove nego da mi ih oni kupuju. 

Franko: Želio bih ići na natjecanja i proslaviti sebe i svog prijatelja.