Pretraga

Nema do kave na suncu: Pet odličnih izlika za sjesti u omiljeni kafić

A- A+

Posljednjih nekoliko dana zaista uživamo u predivnom vremenu – kraj ožujka nam je donio proljeće, a na trenutke se čini skoro kao da je i ljeto. Sad kad se još i pomaknuo sat, pa dan traje sat dulje, zaista je lako svaki dan pronaći barem jedan razlog za biti sretan. A jedan od tih razloga je svakako i ispijanje kave na suncu.

Ilustracija, foto: Pexels; Thirdman

Odlazak na kavu znači puno više od pustog sjedenja za nekim stolom i ispijanjem toplog napitka. Realno, odlazak na kavu rijetko kada bude stvarno odlazak na kavu – naručujemo gazirana pića, tople i ledene čajeve, a nisu isključena ni razno razna alkoholna pića. No, kada se ide na kavu, zna se da što se radi. Ulazi se u jedno novo zen stanje uma, koje je teško narušiti, koliko god se vanjski utjecaji to trudili napraviti.

Ipak, iako odlazak na kavu gotovo pa uvijek završi sa zen stanjem uma, motivacija za sjesti na tu kavu nije uvijek zen. Odnosno, bit ćemo precizniji – nekada je teško samo sjesti na kavu, kada imate toliko drugih stvari koje biste trebali raditi. Puno je lakše jednostavno izmisliti neki razlog zašto biste ne samo mogli, već i trebali sjesti na kavu, i zatim tek onda sjesti. Onda možete bez imalo grižnje savjesti uživati u proljetnom suncu.

Postoji mali milijun razloga zašto biste mogli/trebali sjesti na kavu, a vjerujemo da su vam i samima već dobro poznati. Možda ste čak i sami toliki majstori ovoga zanata, pa da ste već i sami izmislili još bolje i relevantnije izlike za ispijanje gorko slatkog napitka na suncu. Ili u hladu. U svakom slučaju, mi donosimo nekoliko najpopularnijih.

Izdvojeni članak

Vidjeli ste da društvenim mrežama kruži kremasta kava koju svi piju? Evo kako je i vi možete napraviti

Poslovna kava

Iako studenti u principu nisu zaposleni, nerijetko se dogodi da upravo studenti istovremeno rade više poslova negoli zaposleni ljudi. No, na studentski način. To nerijetko uključuje rad van normalnog radnog vremena, kao i alternativne metode sastančarenja. Umjesto poslovnog sastanka, puno je češći pojam poslovne kave.

Poslovna kava može biti samostalna, radna kava, za vrijeme koje sjednete u kafić s laptopom i samo krenete udarati po tipkovnici. No, isto tako, poslovna kava može biti druženje s poslovnim partnerima, s kojima uz neozbiljne teme, usputno riješite i one nešto ozbiljnije.

Kava u pauzi između predavanja

Ipak, omiljena studentska kava je ona koja se dogodi između predavanja. Bilo da imate pauzu od 45 minuta ili od tri sata, velike su šanse da ćete u oba slučaja završiti na kavu u obližnjem kafiću. Te kave su odlične zato što će vas upravo one motivirati da se pokrenete i izdržite iduće predavanje, koje je kao i uvijek, gore od onog već obavljenog.

Jedina mama kavi između predavanja jest ta što vas mame da na iduće predavanje uopće ne odete. I nerijetko, upravo se to i dogodi. Jednostavno, da morate birati između kave na suncu i predavanja koje je u najmanju ruku zamorno… Nije teško pogoditi što ćete odabrati.

Spontana kava

Pod spontana kava, mislimo na one kave koje se ne planiraju barem dva do tri tjedna unaprijed. Kada ste student, osim ako ste na apsolventskoj, vjerojatno imate toliko obaveza u danu, da vam nije dovoljno samo 24 sata. Stoga, kada se i želite s nekime podružiti, morate to isplanirati barem osam radnih dana unaprijed. No, tu i tamo se potkrade koja spontana kava.

To su one kave na koje odete kada se neko predavanje otkaže, kada vam se pomakne sastanak ili kad se na bilo koji drugi, predivan način, stvori prilika za popiti kavu. Možete i sami sjesti na kavu, ali posebna je sreća kada se pogodi da još netko također može sjesti s vama. Onako, spontano!

Kava s nekime koga ste sreli

Za razliku od prijašnje kategorije, koja je rijetka, ali moguća, ova vrsta kave se gotovo pa nikad ne dogodi. Jednostavno, ovo je postalo svojevrstan mit po pitanju kave. Naime, znate onu situaciju kada šećete ulicom, sretnete nekog poznanika i onda si kažete ‘čut ćemo se za kavu’?

Legenda kaže da postoje ljudi koji u tim situacijama nisu lagali jedni druge, već su zaista i sjeli na kavu. I to ne sutra, već su shvatili da će se zapričati na mjestu, i samo odlučili premjestiti priču u najbliži kafić. Znamo, zvuči ludo, ali upozorili smo vas – u pitanju je legenda koja se prenosi već generacijama.

Kava koja nije kava

Da ne završimo u strašnom tonu, završit ćemo u veselom. Kod nas je ova fraza toliko ustaljena, da kad se kaže ‘idemo na kavu’, u većini slučajeva se zapravo ne misli na kavu. Nećemo cjepidlačiti, ali koliko puta ste se dogovorili za kavu u devet navečer? I jeste li ikad popili tada kavu? Naravno da ne. No, moramo priznati – kave koje to nisu, su nam možda i najdraže!