Pretraga

Sve više studenata elitnih sveučilišta koristi meditaciju kako bi lakše podnijeli stres studiranja

A- A+

Studiranje može biti izrazito stresna rabota. Svi to znamo. Ako je stresno nama, možemo samo zamisliti s čime se sve nose studenti elitnih svjetskih sveučilišta. Studenti MIT-a, jednog od najboljih tehničkih sveučilišta u svijetu, ovome su problemu odlučili doskočiti meditacijom.

foto: Illie Kate; Flickr

Izdvojeni članak

Djevojke poludile za joga hlačama koje se nose bez donjeg rublja

Dvaput tjedno, nervozni i iscrpljeni studenti MIT-a nalaze se u sobici na kampusu kako bi pronašli unutarnji mir, piše Huffington Post. Njihovo malo okupljanje nazivaju ‘The Art of Living’, ili ‘Umijeće Života’, i mnogima od njih to je jedini trenutak u tjednu u kojemu se mogu riješiti nagomilanog stresa.

– Kada redovno meditirate osjećate se kao da ste ‘high’ cijelo vrijeme. Shvatite da imate izbor kako se osjećate, i da možete kontrolirati soj okoliš bez da on kontrolira vas, ispričao je Blake Elias, potpredsjednik kluba meditatora.

Njihov je klub dio većeg pokreta nazvanog Yesplus, studentskog programa za rješavanje stresa koji za cilj ima inkorporiranje joge i meditacije u svakodnevni studentski život. Od svog osnutka 2006. godine, Yesplus je osnovao klubove poput ‘The Art of Living’ na 40-tak kampusa diljem SAD-a, među kojima su i ona najelitnija. Osim što pružaju tjedne sastanke i kraća putovanja, klubovi često pomažu studentima d nađu dublji smisao i izvan obrazovanja.

Ovakve su inicijative posebno važne u vrijeme kada zbog nagomilanog stresa čak 10% studenata u SAD-u prijavljuje simptome depresije. Istraživanja pokazuju kako meditacija ne samo da pomaže s tjeskobom, već i poboljšava pamćenje i koncentraciju, te ublažava tjeskobu.