Pretraga

[VIDEO] Dokumentarac o studentima koji mijenjaju realnost

A- A+

Tri studentice novinarstva, troje studenata s invaliditetom, nekoliko stručnjaka i jedan pas vodič recept su za dojmljiv dokumentarac o suživotu studenta i njegove invalidnosti. Film ‘Mijenjamo realnost’ nastao je u podrumu Televizije Student, a svoju je premijeru doživio i na HRT-u.

isječak iz filma’Mijenjamo realnost’

Anja Stanko, Marija Žužak i Matina Tenžera studentice su prve godine diplomskog studija novinarstva, a pod mentorstvom Tene Perišin i Igora Mirkovića više od pola godine stvarale su dokumentarac o sveučilišnim kolegama, studentima s invaliditetom.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci snimili film o položaju vršnjaka iz domova za nezbrinutu djecu

Prije svega sportaši i kreativci, a tek onda invalidi

Rea Hraski studentica je kineziologije i nagrađivana skijašica. Gluha je, ali njezin nevidljivi invaliditet ne sprečava je u ostvarivanju svojih snova. Predana je treningu, a kako kaže, najviše mrzi kad nešto ne može napraviti.

Dokumentarac prati i djelić života Kristijana Kneževića, studenta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koji se u slobodno vrijeme bavi jedinstvenim sportom goalballom. Kristijan je od malena slabovidan, a njegov se vid s godinama pogoršavao tako da mu je danas potrebna pomoć njegova voljenog psa vodiča. O svom se henikepu zna i našaliti pa se u filmu prisjeća nezgodnih trenutaka sa spojeva s djevojkama.

Alen Kasumović student je slikarstva, a zbog fizičkog je hendikepa priporan slikati ustima. Profeseri s Likovne akademije hvale njegov talent te ustrajnost, a uvelike mu pomaže i njegov asistent.

Nakon HRT-a, festival se čini kao dobra ideja

Iako je dokumentarac primarno bio zadatak na kolegiju, studentice su same odabrale temu i sugovornike. Jedna od njih, Matina Tenžera, navodi kako su od velike pomoći bili njihovi mentori koji su od početka do kraja nadgledali proces snimanja.

– Film je prikazan na HRT-u, ali smatram da ne bi bilo loše da ga se uključi u nekakav festivalski program upravo zbog činjenice da se bavi invalidskom problematikom te je socijalno angažiran, kaže Matina.

Mijenjamo realnost from TV Student FPZG on Vimeo.