Pretraga

Svestrana maturantica iz Koprivnice u jakoj svjetskoj konkurenciji odabrana za Ljetnu NASA-inu školu

A- A+

Među svega 50 srednjoškolaca iz 20-ak zemalja svijeta, koji će ove godine sudjelovati na Ljetnoj školi NASA-e, bit će i 17-godišnja koprivnička maturantica Tara Knežević.

foto: Privatna arhiva

Naime, ova učenica 4. razreda gimnazije Fran Galović motivacijskim esejom i preporukama ravnatelja te profesorice Hrvatskoga jezika, uspjela se ‘ugurati’ u zbilja odabrano društvo te će u ljeto na dva tjedna otputovati u Houston, u kojem je smješteno i sjedište NASA-e.

Kako izvještava Jutarnji list, tamo će Tara pod mentorstvom uglednih znanstvenika i zaposlenika NASA-e, imati priliku učiti o američkom svemirskom programu, svemiru, letjelicama, i ostaloj opremi potrebnoj za svemirska putovanja, ali i o američkoj kulturi općenito.

 Violinistica sve popularnijeg koprivničkog benda obožava fiziku

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nije mu ni nebo granica: Svestrani Ilija donio broncu s međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike

Od malih nogu se Tara bavi glazbom te je danas violinistica, sve popularnijeg koprivničkog folk rock benda Ogenj, koji će 28. travnja imati i promociju albuma ‘Domaj’ u zagrebačkoj Tvornici kulture.

No, kada je riječ o obrazovnom putu, ova maturantica ne misli nastaviti u umjetničkom smjeru. Naprotiv.

– Volim fiziku i kemiju, ali mi je fizika nekako draža i zanimljivija. Vizualan sam tip i nekako si mogu sve te fizičke zakonitosti vizualizirati, a osim toga fizika ti omogućava da spoznaš neke stvari o svijetu i otkriješ nešto novo, govori Tara za Jutarnji list te otkriva kako namjerava upisati FER ili neki od fakulteta sličnog tipa.

foto: privatna arhiva / autor: Vida’s frame

Za NASA-inu ljetnu školu doznala od obiteljskog prijatelja

Izdvojeni članak

Hrvatski srednjoškolci na nastavi će komunicirati s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Kako navedenom izvoru Tara otkriva, za Ljetnu školu NASA-e, odnosno program United Space School na kojem će tamo sudjelovati, saznala je od obiteljskog prijatelja, koji je desetak godina radio za američku svemirsku agenciju.

– On je zapravo prijatelj i suradnik sestrina muža. Na jednom obiteljskom ručku nekako smo počeli razgovarati o znanosti i rekla sam mu da jako volim fiziku pa smo počeli razgovarati o tome i tako mi je otkrio da NASA svake godine organizira ljetnu školu za srednjoškolce. Istražila sam sve o tome na internetu i odlučila se prijaviti, rekla je Tara Knežević za Jutarnji list.

Za prijavu na Ljetnu školu prvo je morala pismeno iskazati interes da bi nakon što je tu dobila zeleno svjetlo, startala sa službenom aplikacijom.

Ta prijava je trebala sadržavati motivacijsko pismo na engleskom jeziku, životopis, preporuku ravnatelja i jednog profesora.

–  Esej je trebao biti na temu misije na Mars, što je i glavna tema ljetne škole. Naime, odabrani srednjoškolci koji sudjeluju na Ljetnoj školi rade upravo na projektu osmišljavanja prve misije slanja ljudi na Mars, objasnila je Tara.

Dva intenzivna tjedna na kojima će uz ostalo, imati zadatak predstaviti Hrvatsku

Izdvojeni članak

Profesor s Geodetskog fakulteta dobio međunarodno priznanje koje su do sada primila dva znanstvenika NASA-e

Tara priznaje da nije imala velika očekivanja, smatrajući kako će se zasigurno za gostovanje u NASA-i prijaviti tisuće srednjoškolaca iz cijelog svijeta.

Stoga je s vriskom popratila vijest da je prošla u drugi krug, u kojem je još samo slijedio intervju putem Skypea. Tu je uslijedio novi šok.

– Mislila sam da ću razgovarati s jednom osobom i bila sam zabezeknuta kada sam vidjela da su me spojili s cijelom komisijom za prijem, 12 zaposlenika NASA-e koji su odlučivali tko će biti primljen u Ljetnu školu. Pitali su me svašta, da im detaljnije pojasnim neke svoje ideje iz eseja koji sam poslala, osnove fizike i takve stvari, ali i neka konkretna pitanja o timskom radu, mom karakteru i slično. Kao pravi razgovor za posao. Bilo je to za mene izuzetno zanimljivo i poučno, ali i stresno iskustvo. Bila sam impresionirana i prestrašena, ali očito sam dobro odradila intervju jer su me ubrzo obavijestili da sam primljena u Ljetnu školu, naglašava za Jutarnji list Tara.

U srpnju putuje u Houston, a uz dinamična dva tjedna, koliko će provesti na ovom programu te znanja i vještine koje tamo učenici trebaju prikazati, od njih se očekuje i da prezentiraju svoju zemlju i kulturu.

Tako će Tara trebati pripremiti neko hrvatsko tradicionalno jelo, a namjera joj je i odsvirati neku tradicionalnu hrvatsku pjesmu.

Što se tiče programa na Ljetnoj školi, on je zamišljen projektno. Cilj je potpuno osmisliti ljudsku misiju na Mars, od letjelice i opreme potrebne za putovanje do nastambi koje bi trebala biti izgrađene na Marsu.

Učenici će biti podijeljeni u timove te će svaki od njih zasebno raditi na svom dijelu projekta, a u svemu će im pomagati znanstvenici NASA-e, koji predaju na sveučilištima u Houstonu i okolici.

Od učenika se zapravo očekuje puno kreativnosti to jest da pruže neku drugu, alternativnu perspektivu, nekakav novi pogled na ljudsku misiju na Mars.