Pretraga

Svi su čuli za anoreksiju, ali znate li što je bigoreksija? Evo koje osobe to najviše pogađa

Osobe koje teže tome da budu što veće, jače i ‘nabildane’, ako u toj svojoj opsesivnosti pretjeruju, za njih se može reći da ih muči poremećaj zvan – bigoreksija. O tome je u našem podcastu pričao liječnik i specijalist medicine rada i sporta koji radi s bodybuilderima koji se najčešće susreću s tim problemom.

osobau mraku s rukama na licu zabrinutog pogleda

Foto: Unsplash

Kao što postoji anoreksija kao poremećaj prehrane, tako postoji i bigoreksija. Kako nam je u našem podcastu objasnio Milan Milošević, liječnik i specijalist medicine rada i sporta, bigoreksija se odnosi na osobe čiji je jedini cilj fizički biti što veći, širi i masivniji, a često se povezuje s bodybuilderima koji cijeli svoj život i rutine posvete svom izgledu.

– Neki psiholozi su to povezali s time da najčešće idu u bodybuilding muškarci ili žene, ali više muškarci koji su nižeg rasta da nadoknade to tako da idu u širinu. Ali, drugi su pak rekli da to ne mora isključivo biti poveznica jer se bodybuildingom bave niži ljudi jer je njima lakše, odnosno kod nižih osoba bolja su hvatišta kostiju i mogu veću težinu podići u odnosu na njihovu tjelesnu masu, objasnio je Milošević.

@srednja_hr Cijeli podcast o bodybuildingu i o dopingu u adolescentskoj dobi pogledajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #bodybuilding #bigoreksija #trening #teretana #zdravlje #sport #bilder #bodibilder #bodybuilder #doping #adolescentes #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Zatim je ispričao anegdotu jednog bildera koji se posvađao s predstavnikom stanara jer je na njemu bio red za čišćenje snijega ispred zgrade, a on taj dan nije radio ruke, nego noge.

– Znači kolika je ta opsesivnost s tim nekim workoutom i tim nekim rutinama, zapravo da to nekada graniči sa psihijatrijskim poremećajem, rekao je Milošević.

Što je još rekao po pitanju bodybuildinga, ali i dopinga u adolescentskoj dobi, poslušajte u videu ispod.