Pretraga

Tiktokerica o poremećaju koji ju je skoro ubio: ‘Roditelji nisu shvaćali da se nešto događa sa mnom’

A- A+

Jedna od najpopularnijih tiktokerica sa skoro 50 milijuna pratitelja na toj platformi, Kriss Collins, nedavno je progovorila o svojem mentalnom zdravlju, ali i o svojoj borbi s anoreksijom. O tome je pričala u podcastu doktora Mikea, također popularnog na društvenim mrežama kod kojega u podcast dolaze poznate osobe i pričaju o svom zdravlju i o problemima s kojima se suočavaju. Kris je ispričala sada ne bi bila živa da nije bilo njene obitelji, odnosno sestre koja je shvatila o čemu se radi i roditelja koji su ju natjerali na liječenje.

tiktokerica kallmekris u podcastu ispred mikrofona

Foto: Screenshot | YouTube

Gotovo da nema osobe koja nije naletjela na barem jedan video u svom životu koji je objavila tiktokerica KallMeKris, pravog imena Kristine Collins iz Kanade koja je prije internetske popularnosti bila uspješna frizerka. Nju trenutno prati skoro 50 milijuna pratitelja na TikToku gdje svakodnevno objavljuje humoristične i komične videe. No, od nedavno se počela baviti ozbiljnijim temama poput mentalnog zdravlja.

‘Bila bih mrtva bez svoje obitelji’

Došla je u podcast Dr. Mikea, liječnika koji je također postao popularan na društvenim mrežama i sada u svoj podcast zvan ‘The Checkup with Doctor Mike’ poziva razne poznate osobe te influencere koji pričaju o svojem zdravlju i s kojim su se sve zdravstvenim problemima susreli. Kod njega je otkrila kako se bori s anoreksijom.

– Bila bih mrtva bez svoje obitelji. Napravili su mi nešto u obliku intervencije na vrhuncu mojega poremećaja u prehrani, odnosno anoreksije. Zbog toga sam imala hrpu zdravstvenih problema, uključujući probleme sa srcem. Sve je to bilo povezano s anoreksijom. Majka me nagovorila da odem liječniku na inicijalni pregled kako bi se utvrdilo koliko je stanje loše. Zatim je liječnik imao odvojene razgovore s mojim roditeljima nakon što su mi dali dijagnozu. Rekao im je da, ako nastavim raditi što sam do tada radila, da ću umrijeti, ispričala je Kris.

Izdvojeni članak

Poremećaji u prehrani: Kako pomoći osobama koje boluju od anoreksije i/ili bulimije?

‘Roditelji u početku uopće nisu bili svjesni što se događa sa mnom’

Kako je tada još uvijek živjela sa svojom obitelji, prva osoba koja je primijetila da se nešto s njom događa je bila njena najstarija sestra.

– Da nije bilo moje najstarije sestre, možda roditelji ne bi toliko inzistirali da idem na liječenje. Ne zato što moji roditelji nisu brinuli dovoljno, nego zato što je moja najstarija sestra vidjela ono najgore što oni nisu i onda ih je uvjerila da trebaju biti iznimno strogi prema meni. Sestra je bila ta koja je vidjela sve moje navike koje sam imala u tom periodu, a koje moji roditelji jednostavno nisu mogli primijetiti jer sam si sa sestrom bila najbliskija. Jedna od tih navika je bila da ne večeram s njima za stolom. Tako da, ona je to sve vidjela i primijetila i upozorila moje roditelje, dok oni u to vrijeme uopće nisu bili svjesni što se događa sa mnom, ispričala je Kris.

Izdvojeni članak

Anoreksija – kako je prepoznati i izliječiti

‘Govorili su mi da sam pametna i uspješna i da zašto si to radim, ali anoreksija nije uopće povezana s time’

Kada su njeni roditelji saznali što se događa s njom, naljutili su se na nju jer je, kako su joj govorili, imala ‘dobar život’ i nije im bilo jasno zašto se povrjeđuje.

– Govorili su mi da sam pametna i uspješna i da zašto si to radim, ali anoreksija nije uopće povezana s time. Poremećaj u prehrani je na kraju mentalni poremećaj. Zahvalna sam što su poduzeli konkretne i stroge mjere da me spase, išli su na edukaciju o tome da shvate uopće o čemu se tu radi i kako bi mi znali pomoći. No, nakon svega što su prošli, čak ni danas ne razumiju u potpunosti što je to anoreksija i s čime se ja moram i nositi. Tako da im ja svaki dan pokušavam ponovno objasniti o čemu se radi jer se još uvijek borim s time, istaknula je tiktokerica.

Izdvojeni članak

Neobičan poremećaj: Kad pretjeramo u zdravom načinu života

Anoreksija joj je povezana s drugim mentalnim problemima

Isprva ja odbijala otići na liječenje u ustanovu jer je imala vlastiti frizerski salon i opravdavala se da mora raditi kako bi si isto liječenje i platila. No, taj način liječenja nije dugo potrajao i morala je odustati od posla i otići u ustanovi kako bi se oporavila.

– Kroz terapiju sam shvatila da je moja anoreksija povezana s depresijom koja me također muči kao i s moji OCD-em, ali i zato što sam htjela imati kontrolu nad nečime jer sam osjećala da nekako gubim kontrolu nad svojim životom, nad svojim poslom, nad svojim vezama i slično, zato sam mogla kontrolirati ono što jedem, odnosno mogla sam kontrolirati brojke oko kojih sam bila opsesivno kompulzivna. Tako da sam se uvjeravala da ako ne uspijem kontrolirati koliko kalorija unesem u sebe, koliko koraka dnevno napravim i slično, da sam neuspjeh i da sam odvratna osoba, rekla je Kris u podcastu.

Smatra kako je anoreksija podmukli poremećaj. Tako se na početku terapije uvjeravala da to što su joj stručnjaci govorili nije razlog njene anoreksije.

– Uvjeravala sam se da su oni u krivu i da su jednostavno idioti koji nemaju pojma kroz što prolazim. Tako da na kraju dana ostaješ sam sa sobom i svojim mislima i ti odlučuješ kako ćeš koristiti alate koje dobiješ kroz liječenje i terapije, poručila je Kris.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Svaki peti tinejdžer pati od poremećaja u prehrani

‘Sedmogodišnjaci s anoreksijom skrivaju se iza kreveta i rade sklekove i čučnjeve kako bi potrošili kalorije’

Doktor Mike je tada komentirao kako je radio u jednoj ustanovi u kojoj se liječe djeca i maloljetnici od raznih poremećaja u prehrani pa tako i od anoreksije.

– Imao sam slučaj gdje su sedmogodišnjaci s anoreksijom se skrivali iza kreveta i radili sklekove i čučnjeve kako bi potrošili kalorije. I važno je da ljudi shvate da njima nije bitan izgled, oni to ne rade kako bi izgledali mršavije, pogotovo sa sedam godina kada još ni ne znaju kako društvo ‘želi’ da oni izgledaju, komentirao je doktor Mike.

Dodao je kako je anoreksija i bilo koji drugi poremećaj u prehrani zapravo odraz onoga kako se neka osoba osjeća iznutra. To se može manifestirati na razne načine, a kod svake osobe je specifična situacija te se svakoj osobi kod liječenja mora pristupiti individualno kako bi se otkrio stvarni uzrok problema. Cijeli podcast s Kriss možete pogledati ispod.