Pretraga

Video: Kako steroidi utječu na naše tijelo? ‘Bit ću mišićav, ali prištav, ćelav i smanjenog libida’

U našem podcastu ugostili smo profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i specijalista medicine rada i sporta, Milana Miloševića. U podcastu smo razgovarali o dopingu u adolescentskoj dobi te kako je potrebno s oprezom konzumirati različite preparate koje kruže po teretanama, od pre-workouta do pretjerane konzumacije proteina. Uz to, dotakao se i upotrebe zabranjenih supstanci poput steroida i objasnio kako oni utječu na tijelo jedne mlade osobe.

muški torzno i ruke s pretjerano naglašenim mišićima koji upućuju na korištenje steoirda

Foto: Pexels

Dwayne Johnson, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme. Svi oni su u jednom trenutku u svojoj karijeri bili na steroidnoj terapiji, objašnjava nam naš profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i specijalist medicine rada i sporta, Milan Milošević. Ugostili smo da u našem podcastu ‘Doping u adolescentskoj dobi’ gdje je pričao o štetnosti raznih preparata, a posebice onih ilegalnih poput steroida.

– Glavni model anaboličkih steroida je testosteron, Znači muški spolni hormon koji se proizvodi u testisima i kojeg imaju i muškarci, ali i žene samo u puno manjoj mjeri. Problem s testosteronom je što on ima dvojako djelovanje, s jedne strane imamo anaboličko djelovanje što znači nešto što izgrađuje tijelo, odnosno mišićnu masu i s jedne strane smanjuje masnu masu, govori nam Milošević.

Postoje dva učinka steroida – anabolički koji povećava mišiće i androgeni koji sa sobom nosi brojne probleme

Druga strana steroida je androgeni učinak koji bi bilo najbolje izbjegavati zbog svih nuspojava koje nosi sa sobom.

– Androgeni učinak utječe na veličinu testisa, na dlakavost, na promjenu glasa, na gubljenje kose, na poremećaj spavanja, utječe na hipertenziju odnosno na povišeni krvni tlak, utječe na depresivnost i anksioznost. I kada gledamo na taj cijeli splet svega ovoga što sam rekao, znači s jedne strane imamo ono ‘bit ću mišićav’ i to je to, a s druge strane imamo to ‘bit ću ćelav, prištav, praktički bez testisa jer se oni smanjuju, smanjenog libida, ali i bit ću u većem riziku za potencijalnu smrt od moždanog ili srčanog udara’, navodi Milošević.

@srednja_hr Steroidi vam daju mišiće bez puno muke, ali nuspojave su strašne! Još se svaki dan bosti s iglom… Cijeli podcast o tome poslušajte na linku u opieu profila! 👆🏻#srednjahr #steroidi #steroids #misici #bodybuilding #teretana #vjezbanje #lijecnik #zdravlje #testosteron #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

‘Prva stvar koja bi mene odbila od korištenja nekih anabolika je da se svaki dan moram bosti iglom’

Ističe i kako sve slavne osobe poput Stallonea i Schwarzeneggera koje su priznale da su koristile steroide sada imaju srčanih problema, problema s moždanim udarima te ugrađeno do nekoliko stentova.

– Prva stvar koja bi mene odbila od korištenja nekih anabolika je da se svaki dan moram bosti iglom. Nije ono da ste dijabetičar pa ste navikli na to već jer znate da vam život ovisi o tome. Nego da ti netko u teretani kaže ‘e super ti je ovaj anabolik, samo ga moraš svaki dan uzimati intramuskularno ili u bedro ili u gluteus’, znači moraš se bosti, objasnio je Milošević.

Cijeli podcast možete pogledati na našem YouTube kanalu ili u videu ispod.