Pretraga

Svi su jednaki: U školi u Osijeku uvedene uniforme za učenike

A- A+

Iako je po nedavnom istraživanju provedenom među 600 hrvatskih učenika pokazano da su hrvatski školarci podijeljenih stavova oko uvođenja uniformi u škole, u jednoj osnovnoj školi u Osijeku ovaj tjedan uvedena je jednaka garderoba za učenike. Osnovna škola Antuna Mihanovića tako je uniformirala svoje učenike, pa sad idu na nastavu u crvenim i plavim bojama.

Osnovna škola Antuna Mihanovića u Osječko- baranjskoj županiji uvela je školske uniforme i to za učenike prvih razreda. Traperice ili traper suknje te polo majce u crvenim i plavim bojama nova su garderoba za tamošnje prvašiće. Osječki prvašići oduševljeni su svojim novim odjevnim kombinacijama, međutim srednjoškolci među kojima se nedavno provelo istraživanje nisu složni u uvođenju uniformi.

Izdvojeni članak

Čipovi u školske uniforme za lakšu kontrolu

Crveni i plavi prvašići

Iako su tek osječki prvašići dobili školske uniforme, narednih godina će i druga razredna odjeljenja u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića biti – uniformirana.

– Prošle godine smo ozbiljnije razgovarali s roditeljima učenika naših prvih razreda, a od početka ove godine odradili smo više roditeljskih sastanaka na ovu temu, objasnio je Josip Mandurić, ravnatelj škole. Zajedno s roditeljima ravnatelj je nastojao pronaći najbolje rješenje koje bi zadovoljilo učenike, ali i njihove roditelje. Rješenje je pronađeno u crvenim i plavim polo majicama i traper suknjama i hlačama koje su roditelji sami financirali. Zbog financiranja garedorobe od strane roditelja, vodilo se računa da si svi učenici mogu priuštiti ovakve komplete.

Izdvojeni članak

Uniforme u školama – da ili ne?

Roditelji sretni jer se uniformama promiče jednakost

Sami roditelji iznimno su zadovoljni ovom inovacijom i smatraju da će pomoći u dostizanju potrebne socijalne jednakosti u razredu.

– Od početka smo podržali ovu akciju i inicijativu jer mislimo da će tako djeca izbrisati neke razlike, ali i zlostavljanja i maltretiranja na osnovu toga što tko ima i tko je bolje obučen, poručila je jedna majka. 

Školarci su također izrazili svoje veselje zbog nove garderobe koja im se sviđa. Komentari su se uglavnom odnosili na logo škole koji se nalazi na majicama, pa sad svi znaju u koju školu učenici idu.

Uniformiranje garderobe u ovoj školi će se nastaviti i to jednom godišnje za prve razrede, pa se tek za osam godina može očekivati da će cijela škola biti u jednakim prepoznatljivim bojama.

Ovakva inovacija još zasigurno neko vrijeme neće zaživjeti u
srednjim školama, obzirom da posljednje istraživanje na uzorku od 600
srednjoškolaca
pokazuje kako su učenici prilično jednako podijeljeni oko uniforma u školama, a mnogi su mišljenja da bi uniformirana
garderoba naštetila izražavanju osobnosti.