Pretraga

Vijeće učenika je reklo: DA uniformama u školi!

A- A+

Unatoč novim promjenama koje najvaljuje ministar školstva, učenici za sada ističu samo jedno: uvedite školske uniforme u škole. Uniforme nisu novost, o njihovom se uvođenju u hrvatske škole već duže priča, a dileme što o tome misle učenici konačno su razrješene. Nacionalno vijeće učenika Hrvatske napisalo je pismo ministru u kojem, između ostalom, naglašavaju kako bi uvođenjem uniforma diskriminacija u školama bila svedena na minimum. Ne bi više bilo važno tko ima koliko novca ili nosi koju marku. U prvom planu bilo bi nečje znanje.Osim ravnopravnosti među učenicima, uvođenje uniformi pozitivno bi se odrazilo i na našu tekstilnu industriju, ističu savjesni učenici.

»Apsolutno podržavamo uvođenje informatike kao obveznog predmeta od prvog razreda osnovne škole te uvođenje građanskog odgoja u više razrede osnovne škole. Drago nam je što se razmatra i obvezno školovanje do stjecanja prve kvalifikacije. Ali što se tiče tableta koje je ministar najavio u školama, smatramo da ih nije realno uvoditi u hrvatski obrazovni sustav dok je u isto vrijeme na stotine škola u lošem stanju, bez adekvatnog grijanja, bez osiguranih pristojnih higijenskih uvjeta i sa zastarjelom školskom opremom«, stoji u pismu kojeg je su učenici uputili ministru Željku Jovanoviću. Ovakvim zrelim ponašanjem, ali i stavovima iznesenim u pismu, učenici su pokazali kako im očito nije stalo da znanje bude privilegija za one koji si to mogu priuštiti.

Izmjene u školskom sustavu su nužne, ističu predstavnici u Nacionalnom vjeću učenika Hrvatske, kako bi učenici lakše i brže svladali gradivo. Smanjenje satnice, uvođenje novih ili micanje starih predmeta, manje je bitno dok god se ide na ruku učenicima. Ipak, najbolje za sve učenike bilo bi kad bi u stvaranju novog programa sudjelovali i predstvanici učenika, koji bi u određenim trenutcima možda bolje rekli i pokazali što učenike zanima ili će lakše učiti. U svakom slučaju, učenici su svoje rekli, pa je na ministarstvu da napravi nešto za njih, jer ipak su oni najvažniji.

Jeste li i vi za uvođenje uniforma u škole?