Pretraga

Uniforme u školama – da ili ne?

A- A+

Jeste li ikada razmišljali o zabrani nošenja minica u školama? Možete li se zamisliti kako koračate školskim hodnicima obučeni jednako kao i svi ostali? U posljednje vrijeme u medijima sve češće nailazimo na temu diskriminacije u školama. Sukobi među učenicima izazvani statusnim razlikama postali su sve učestaliji, o čemu svjedoče i poneki tragični slučajevi koji su posljedica istih.

Prije godinu dana javnost je ostala šokirana nakon što je u medijima izašla vijest o smrti djevojčice koja je počinila samoubojstvo. Nakon što se s roditeljima preselila u Ameriku i tamo nastavila školovanje, doživjela je vrijeđanje kolega iz razreda koji ju nisu prihvaćali zbog frizure i odjeće. Razočarana njihovim ponašanjem, oduzela si je život. Ovakvi i slični slučajevi potiču nas na razmišljanje o tome je li potrebno uvesti uniforme u sve škole? Može li to poboljšati odnose među učenicima? Može li se na taj način smanjiti vrijeđanje utemeljeno na klasnim i ostalim razlikama?

Tradicija u određenim svjetskim državama, npr u Americi, nalaže: jednaka odjeća za djevojčice, jednaka odjeća za dječake. Nema razlike u dizajnerskim potpisima, skupim trapericama ili majicama. U prvi plan dolaze neke druge vrijednosti, koje bi i trebale biti prioritet. Učenici su više fokusirani na svoj osobni napredak i dostignuća, a podjele između siromašnih i bogatih polako se smanjuju. Uniforme su prema tome idealna prilika da se zaboravi maltretiranje na svim osnovama te da se iskristaliziraju istinske vrijednosti. 

Zlostavljanje učenika izazvano razlikama u imovinskom stanju potaknulo je Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske da se založe za poboljšanje uvjeta u školama. Kao rješenje, oni predlažu uvođenje uniformi:  Samo jedan potez čarobim štapićem i sva djeca u školi ili u razredu su odjevena isto. Sada se razlikuju samo po onome što im je darovala priroda: visini, boji kose, boji očiju…Odnosno njihovim karakterom, na koji su utjecali njihovi roditelji odgojem. Tada će se oni međusobno poznavati samo po onome što stvarno jesu: pametni ili vrijedi, dobri ili loši prijatelji.

Ipak, mladi vrlo često kroz vlastit stil odijevanja izražavaju svoju osobnost ili bunt, što implicira da bi im uniforme uskratile slobodu kreiranja vlastite jedinstvenosti. To su neki od razloga koji izazivaju protivljenje uvođenju, a na koje se često može naići u različitim raspravama.                                                                         

Ova tema, kao i mnoge druge ima niz razloga za i protiv pa se i mišljenja razlikuju od osobe do osobe. Hoće li nošenje opet postati aktualno kao što to predlažu organizacije koje se bore protiv diskriminacije u školskim klupama? Hoće li se pokazati korisnim rješenjem i pozitivno utjecati na disciplinu učenika? Napišite nam što vi mislite o uniformama u školama!