Pretraga

Tjelesni u školama umjesto učitelja držat će kineziolozi, pitamo vas: Što mislite o tom planu?

A- A+

Novi plan Ministarstva znanosti i obrazovanja je da učitelji razredne nastave više ne izvode nastavu tjelesnog. Umjesto njih to bi radili magistri kineziologije, a plan je Ministarstva da ih se u školama zaposli 1.500. U novoj anketi pitamo vas – što mislite o ovoj ideji?

Učenik na tjelesnom

Foto: pixabay

Novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek doznala je da će učiteljice razredne nastave bit će oslobođene obveze održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Zapošljava se 1.500 kineziologa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima plan prema kojemu bi učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole tjelesni držali magistri kineziologije, a u iduće četiri godine trebalo bi ih se u školama zaposliti 1.500.

Prvih 50-ak kineziologa trebalo bi se zaposliti ove jeseni, kada bi trebao započeti eksperimentalni program cjelodnevne škole u isto toliko škola. Cjelodnevna škola trebala bi u svim osnovnim školama zaživjeti od 2027. godine i to tada se očekuje zapošljavanje kineziologa u svim ostalim školama. Prema pisanju Jutarnjeg, od učiteljica razredne nastave očekuje se da umjesto obveze izvođenja tjelesnog preuzmu rad u drugim programima u sklopu cjelodnevne škole, tako da neće gubiti normu.

Izdvojeni članak
tjelesni, sportska dvorana

Oko 90% djece pri upisu u školu fizički je aktivno, na završetku 17%: Nastavnici TZK-a dobivaju novi zadatak

Povećao bi se i broj sati tjelesnog u četvrtom razredu

Dio plana Ministarstva je i ovime prevenirati pretilost kod djece. Prema informacijama koje je dobio Jutarnji, u planu je povećati satnicu tjelesnog u četvrtom razredu osnovne škole s dva na tri školska sata tjedno. Time bi se satnica iz tog predmeta izjednačila u sva četiri razreda razredne nastave.

Podsjetimo, ovo nije prvi puta da se govori o tome da tjelesni umjesto učitelja razredne nastave predaju kineziolozi. U listopadu prošle godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu održan je panel o pretilosti djece i mladih, na kojemu se najviše se kritizirao statistički visoki pad aktivnosti djece u osnovnoj školi. Naime, 90 posto djece na ulasku u osnovnu školu tjelesni dovoljno aktivno i imaju dobre životne navike, dok je na izlasku iz osnovne škole taj postotak samo 17 posto. Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, tada je istaknula da bi nastavu tjelesnog od 1. do 4. razreda trebali provoditi profesori kineziologije i da bi ona trebala biti obilnija.

SUDJELUJTE U ANKETI:

Podržavate li plan da tjelesni u nižim razredima osnovne umjesto učitelja drže magistri kineziologije?

Tjelesni je bio i jedna od tema druge konferencije portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici. Na panelu ‘Zašto se (ne)voli tjelesni u školama? razgovarali smo o tome zašto učenici vole ili ne vole ovaj predmet, kako bi trebala izgledati nastava tjelesnog u školama te zašto mnogi radije odlaze u teretane nego na nastavu tjelesnog. Snimku pogledajte u nastavku.