Pretraga

Učitelji zaprijetili štrajkom, Fuchs poručio: ‘Trebali bi itekako biti zadovoljni povećanjem plaće’

A- A+

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je najave štrajka učitelja i reformu plaća. Učitelji izražavaju nezadovoljstvo visinom svojih koeficijenata, dok ministar smatra da bi trebali biti ‘itekako zadovoljni’. Na pitanje o mogućem štrajku učitelja, ministar Fuchs izrazio je nadu da ne bi trebalo biti nezadovoljnih. Štoviše, rekao je kako bi učitelji trebali biti ‘itekako zadovoljni’.

Radovan Fuchs ispred slike učionice gdje se vide stolice klupe i ploča

Foto: srednja.hr | Canva

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV te se osvrnuo na mogućnost najave štrajka učitelja, nakon što je na jučerašnjoj sjednici Vlada predstavila reformu plaća javnih i državnih službenika. Učitelji su izrazili nezadovoljstvo visinom svojih koeficijenata te su zaprijetili štrajkom, smatrajući da su prošli najlošije.

‘Ne slažem se da su prošli najlošije i ne mislim da su plaće male’

Fuchs je rekao da se ne slaže s tvrdnjom učitelja da su prošli najlošije. Izdvojio je kontinuirani rast njihovih plaća tijekom mandata Vlade.

– Ne slažem se da su prošli najlošije. Ne možete gledati različite kategorije unutar ukupnog preslagivanja koeficijenata. Treba naglasiti da su učitelji u mandatu ove Vlade kontinuirano rasli s plaćama, a sad će dodatno biti značajno veće povećanje. Imamo početni koeficijent od 1.97 koji se s napredovanjem učitelja diže na 2.17. Ne mislim da su plaće male, imamo trend rasta. Jedan nastavnik koji je imao 2020. godine 982 eura plaće, sada će imati preko 1.500 eura, rekao je ministar Fuchs u Dnevniku Nove TV.

Izdvojeni članak
Učiteljica ocjenjuje ispit

Objavljeni novi koeficijenti: Pogledajte što Vlada nudi nastavnicima u školama i na faksevima

Nedostaje učitelja matematike, kemije i biologije

Ministar je upitan i o nedostatku učitelja u područjima matematike, kemije i biologije. Istaknuo je kako Ministarstvo dijeli stipendije kojima su učitelji zbog ugovora obvezni predavati u školama.

– Privući ćemo ih. Ovo što smo mi primijenili, a govorimo o nedostatku učitelja u STEM područjima. Ministarstvo obrazovanja dijeli stipendije za one koji studiraju te predmete, a obvezuju se da će u školama predavati. Vezali smo ih s ugovorom i moraju predavati u školama, a taj će trend svake godine biti sve veći i veći, rekao je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Izdvojeni članak
školska ploća zamusana s kredom i novčanice eura

Ovo su prosječne plaće nastavnika za listopad: Ravnateljima u cjelodnevnoj prelazi 2.000 eura

‘Učitelji bi trebali biti itekako zadovoljni’

Na pitanje o mogućem štrajku učitelja, ministar Fuchs izrazio je nadu da ne bi trebalo biti nezadovoljnih. Štoviše, rekao je kako bi učitelji trebali biti ‘itekako zadovoljni’.

– Nadam se da neće izaći na ulicu. Kad vide prijedloge koeficijenata platnih razreda i da plaće ozbiljno rastu u odnosu na ranije, ne bi trebalo biti nezadovoljnih. Trebali bi biti itekako zadovoljni, približavamo se plaćama koje su u ostalim zemljama, poručio je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Fuchs je najavio i povećanje plaća učitelja do 2027. godine, posebno ističući povećanje za one koji rade u cjelodnevnim školama. Ministar je rekao kako ti učitelji ‘već sada imaju 25 posto veću plaću’, a istaknuo je kako će se taj trend nastaviti sve do 2027. godine.