Pretraga

Tko kaže da gimnazijalci ne mogu na praksu? Miočani će u poznatim tvrtkama učiti kako izgleda pravi radni dan

A- A+

Za razliku od učenika strukovnih škola, gimnazijalci u sklopu nastave nemaju nikakav doticaj s tržištem rada niti se imaju prilike, ako ne rade preko praznika, upoznati s time kako funkcionira jedan radni dan u nekoj tvrtki. To su odlučili promijeniti roditelji učenika XV. gimnazije u Zagrebu, poznatije i kao MIOC. U suradnji sa školom pokrenuli su projekt u kojem će učenici jedan dan volontirati u realnom sektoru, i to u poprilično renomiranim tvrtkama kao što su Rimac Automobili i Mindsmiths.

XV. Gimnazija u Zagrebu / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Da mnogi mladi po izlasku iz obrazovnog sustava zapravo uopće ne znaju što ih očekuje u poslovnom svijetu i kako izgleda radni dan u nekoj firmi, uopće nije tajna. Posebice ako nisu išli u strukovnu školu, tijekom faksa nisu odrađivali praksu niti radili u svojoj ili srodnoj struci.

Jedan dan volontirat će u realnom

Kako bi to promijenili, članovi Vijeća roditelja učenika zagrebačke XV. gimnazije (MIOC) došli su na ideju za pokretanjem projekta u kojem će učenici volontirati u realnom sektoru. Ukratko, cilj je omogućiti učenicima da se kroz jedan dan volontiranja u tvrtki iz realnog sektora upoznaju s tim svijetom i vide kako bi im mogla izgledati budućnost. Projekt su nazvali #volontiramurealnom, a ravnatelj Nikola Dmitrović i članovi Vijeća roditelja malo su nam detaljnije pojasnili o čemu je riječ.

– Ideja iza svega je kroz neformalne oblike obrazovanja približiti učenicima realan sektor i pokušati im dočarati dio izazova na koje će naići u životu. Na prijedlog roditelja, Vijeće roditelja XV. gimnazije u suradnji sa školom u sklopu plana aktivnosti za 2021./22. godinu je definiralo ciljeve i odredilo aktivnosti prema dostupnim resursima unutar samog Vijeća. Vijeće roditelja sačinjavaju predstavnici roditelja iz svih razreda u XV. gimnaziji pa su i mogućnosti velike. Osim toga, Vijeće je mobiliziralo sve roditelje XV. gimnazije za pomoć u realizaciji svih aktivnosti iz plana. Što se tiče ciljeva aktivnosti Vijeća roditelja, oni su prvenstveno: osnažiti učenike za budućnost, uključiti roditelje u podršku školi u radu s učenicima, unaprijediti komunikaciju između roditelja i škole, poticati rad u i za zajednicu kroz pomoć drugima, sudjelovati u aktualnim školski projektima, pomoći Vijeću učeniku u provedbi njihovih projekata, pomoći Zakladi MIOC Alumni na projektima koje provode, unaprijediti okruženje u kojem učenici svakodnevno borave, upregnuti ideje, vještine, znanje i mogućnosti članova Vijeća u realizaciju projekata za dobrobit učenika, škole, zajednice. Na tom tragu aktivnost #volontiramurealnom je osmišljena u suradnji sa stručnom službom škole i specijalistima iz područja ljudskih resursa po modelu volontiranja prilagođenog za uzrast i potrebe učenika, kažu iz MIOC-a.

Izdvojeni članak

Bivši učenici MIOC-a nagrađuju sadašnje: Nakon stipendija daju poklon vrijedan 1.000 eura

Riječ je o tvrtkama u kojima rade roditelji

Tvrtke koje su se odazvale pozivu Vijeća ujedno su na neki način povezane s roditeljima učenika XV. gimnazije. Mnoge od njih su, popu tvrtke Rimac Automobili poznate i široj javnosti.

– To su redom tvrtke u kojima roditelji rade i koje su odlučile otvoriti vrata ovom pilot projektu i ponuditi svoje mentore i njihovo vrijeme kako bi učenicima omogućili ovo iskustvo. Posebnu pozornost smo obratili na interese učenika i prirodoslovno-matematički smjer XV. gimnazije. Tvrtke su Storm Computers, Notus IT, Databox, mStart, Datamir, Ollodeus, Centar umjetne inteligencije Lipik, Mindsmiths, Pastor i Rimac Automobili. Učenicima će dan biti prikladno strukturiran i profil zadataka koje će obavljati prilagođen njihovim mogućnostima. Odjeli u kojima će raditi su različiti, od tehničko proizvodnih preko retail i training odjela do računalnog vida i razvoja AI inovacija, kažu nam iz MIOC-a.

Plan je u sljedećoj fazi omogućiti učenicima da u tvrtkama rade tijekom praznika

Osim što će se povezati s dijelom tržišta rada koje ih zanima, ovaj projekt ima još jednu posebnost – učenici će po završetku volontiranja dobiti i službenu potvrdu o volontiranju. Nju će moći priložiti svom životopisu u vidu preporuke za buduće poslove. Jedno od naših pitanja bilo je i hoće li učenici u ovu, na neki način praksu, moći biti uključeni i dulje od jednog dana. Podsjetimo, učenici srednjih škola u Hrvatskoj imaju pravo raditi posredstvom učeničkih servisa, ali samo tijekom praznika.

– Vijeće roditelja i škola su ove godine pokrenule projekt #volontiramurealnom, kako smo već opisali, s dugoročnom idejom da se sukladno zakonskom okviru i afinitetima učenika u sljedećoj fazi projekta omogući rad u zainteresiranim tvrtkama preko učeničkih ugovora tijekom praznika s jasnim ciljevima i svrhovitim radnim iskustvom. U sljedećem sazivu Vijeća roditelja nadamo se daljnjem unapređenju svih dosadašnjih aktivnosti i proširenju plana aktivnosti prema dostupnim resursima i mogućnostima, kažu iz MIOC-a.

Naravno, riječ je o projektu u koji se učenici uključuju dobrovoljno. Prijave su zapravo tek počele, a u školi kažu kako ih ukupno očekuju stotinjak jet su komentari pozitivni i učenicima je sama ideja zanimljiva.

– Vjerujem da će ovo biti jedno zanimljivo i korisno iskustvo koje učenici ne mogu dobiti tijekom redovne nastave. To je jedna nadogradnja koju učenici XV. gimnaziju mogu i trebaju iskoristiti za osobni napredak te dobivanje vizije kojim putem krenuti u životu. Ovaj projekt je samo jedan od projekata koji se u XV. gimnaziji nude učenicima. Serije predavanja o fakultetima, posjeti fakulteta školi te suradnja s njima, predavanja bivših učenika, izvannastavne aktivnosti i razne aktivnosti i projekti definirani Kurikulumom dio su šire priče o radu s učenicima kojima općenito, a posebno u ova teška vremena, treba omogućiti priliku, a na njima je da je iskoriste, zaključuje ravnatelj Dmitrović.