Pretraga

Tko se od sutra vraća u klupe, a tko ne? Pogledajte koju je odluku donijela svaka od županija

A- A+

Nakon jesenskih praznika, u četvrtak i petak, u većini županija nastava se izvodila online za većinu učenika. Za idući tjedan nije donesena odluka na nacionalnoj razini, nego je odabir modela prepušten lokalnim stožerima, odnosno osnivačima škola što su najčešće gradovi i županije. Donosimo popis svih županija i odluke koje su donijele o nastavi.

nastava online, škola kod kuće

foto: Valentina Gaščić|srednja.hr

Budući da odluke o nastavi na državnoj razini za idući tjedan neće biti, od županija smo zatražili podatke o tome koji će se model nastave primjenjivati u školama kojima su osnivač županije. Dio njih dostavio nam je te podatke, drugi dio odluke o nastavi objavio je na službenim web stranicama županije.

Napomenimo kako pojedini gradovi mogu donijeti odluke o drugačijem modelu za škole kojima su osnivači, što je obično slučaj kod osnovnih. Također, neke županije prepustile su odluke samim školama, pa model nastave u pojedinim županijama ovisi od škole do škole.

Pojasnimo i kako model A nastave znači da su svi učenici u školi, na nastavi ‘licem u lice’. Model C oznaka je za nastavu koja se provodi isključivo na daljinu, online. Model B kombinacija je ta dva modela i u njemu su učenici tri dana na nastavi u školi, a dva u online i obrnuto, ili tjedan dana u školi, tjedan na online nastavi. U nastavku možete vidjeti kakve su odluke donijele pojedine županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastava će se u idućem tjednu u nižim razredima osnovne škole (1. do 4.) održavati po modelu A (u školi), a u višim razredima osnovne škole (5. do 8.) te u srednjim školama – po modelu C (online).

Brodsko-posavska županija

– Nastavno na epidemiološku situaciju uzrokovanu bolešću COVID-19, a temeljem postojećeg stanja u školskim ustanovama,  sve osnovne  i srednje škole kojima je osnivač Brodsko-posavska županija, u razdoblju od 8. studenoga 2021. godine, organizirat će nastavu po Modelu A (nastava u učionicama).  U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, a na prijedlog pojedine školske ustanove za promjenom modela rada, moći će se odlučiti drugačije, kažu nam iz BPŽ.

Dubrovačko-neretvanska županija

Sukladno Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s bolesti COVID-19 škole koje od ponedjeljka, 8. studenog 2021. godine nastavu održavaju po modelu A, odnosno u školskim klupama su OŠ Ante Curać-Pinjac, OŠ Blato, OŠ Cavtat, OŠ Fra Ante Gnječa, OŠ Gruda, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Ivo Dugandžić-Mišić, OŠ Janjina, OŠ Kula Norinska, OŠ Kuna, OŠ Lapad, OŠ Marina Držića, OŠ Getaldića, OŠ Mljet, OŠ Mokošica, OŠ Montovjerna, OŠ Orebić, OŠ Otrići-Dubrave, OŠ Petra i Kanavelića, OŠ Primorje, OŠ Slano, OŠ Smokvica, OŠ Ston, OŠ Trpanj, OŠ Vladimir Nazor, OŠ Župa Dubrovačka, Osnovna glazbena škola Metković, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, SŠ Blato, Dubrovačka privatna gimnazija, Ekonomska i trgovačka škola, Gimnazija Dubrovnik, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, SŠ Petra Šegedina, Pomorsko-tehnička škola, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik i Umjetnička škola Luke Sorkočevića.

Na temelju zahtjeva škole i u suradnji s epidemiološkom službom, nadležni lokalni stožeri su za OŠ Braća Glumac, OŠ Don Mihovila Pavlinovića, OŠ Opuzen, OŠ Stjepana Radića, OŠ Vela Luka, SŠ Fra Andrije Kačića Miošića, Gimnazija Metković, Medicinska škola, SŠ Metković, Srednja poljoprivredna i tehnička škola i SŠ Vela Luka donijeli odluku da iste nastavu pohađaju online, odnosno po modelu C, kažu nam iz DNŽ.

Istarska županija

Nastava u školama u pravilu će se odvijati po modelu A, odnosno uživo. U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, osnivač će sukladno Modelima i preporukama za rad u uvjetima povezanim s bolesti COVID-19 za pedagošku/školsku godinu 2021./2022. izdanih od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, u kolovozu 2021. godine, dati prethodnu suglasnost na zahtjev škole za privremeni prelazak na model C, odnosno nastavu na daljinu. Nakon toga, svoj prijedlog promjene modela izvođenja nastave škola upućuje nadležnom lokalnom stožeru.

Karlovačka županija

U koordinaciji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije suglasan je s preporukom modela A (redovna nastava u školama) uz strogo i odgovorno poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Koprivničko-križevačka županija

Kako stoji u priopćenju Koprivničko-križevačke županije, tamošnji Stožer je donio preporuku o održavanju kontaktne nastave (model A) uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, od ponedjeljka  8. studenog, za sve škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija.

– Ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije te preporukama Vlade RH, nadležnih ministarstava i  Stožera CZ RH i ovisno o pojedinačnim epidemiološkim situacijama u školama, model izvođenja nastave se može promijeniti, a o tome će škole i javnost biti pravovremeno obaviješteni.  Školama su također upućene i preporuke o odgađanju svih mobilnosti i studijskih putovanja, s ciljem ograničavanja potencijalnog  širenja zaraze koronavirusom, piše u priopćenju KKŽ.

Krapinsko-zagorska županija

Učenici od ponedjeljka kreću u školu po modelu A. Iz Županije nam kažu kako će pratiti situaciju i u kontaktu s epidemiološkom službom može se dogoditi da u pojedinoj školi tijekom tjedna donesemo odluku da  se prijeđe na model C.

Izdvojeni članak

Nisu samo COVID potvrde novost u školama, mijenjaju se i pravila oko maski: Evo tko ih i kada mora nositi

Ličko-senjska županija

U suradnji i koordinaciji s lokalnim stožerima i ravnateljima škola s područja Ličko-senjske županije, a s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju na područjima pojedinih gradova i općina, u periodu od dva tjedna, od 8. studenoga do 19. studenoga 2021. godine nastava po modelu C – nastava na daljinu održavat će se u sljedećim školama: Strukovna škola Gospić, Gimnazija Gospić, OŠ dr. Jure Turića Gospić, OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac (uključujući područne škole), OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića – od 5. do 8. razreda, OŠ Luke Perkovića Brinje – od 5. do 8. razreda.

Nastava u ostalim školama održavat će se po modelu A – nastava u školi.

Međimurska županija

Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporučuje svim osnovnim i srednjim školama u županiji da od ponedjeljka, 8. studenoga 2021. godine nastavu organiziraju uživo, odnosno po A modelu.

– S obzirom na specifičnosti svake škole; školski kurikulum, organizaciju nastave, broj učenika, raspoloživ prostor, potreban prijevoz učenika te posebice na epidemiološku situaciju u samoj školi i neposrednom okruženju, ravnatelji škola, sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022., u suradnji s nadležnim tijelima osnivača mogu u svakom trenutku odlučiti da se ukupna nastava ili neki njezin dio iznimno organiziraju po drugom modelu. Roditeljima učenika preporučujemo da ne šalju djecu u školu ako imaju bilo kakve simptome koji upućuju na bolest, piše u priopćenju Stožera Međimurske županije.

Osječko-baranjska županija

Prema Preporuci Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije po modelu A nastava se organizira za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, a po modelu C za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih te za učenike od 1. do 5. razreda srednjih škola.

Požeško-slavonska županija

Učenici osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija, od idućeg tjedna nastavu će pohađati ‘uživo’, odnosno po modelu A. Požeško – slavonska županija će, piše u priopćenju, zajedno sa Stožerom civilne zaštite Požeško – slavonske županije, pratiti epidemiološku situaciju po pojedinim školama te u slučaju pogoršanja iste donositi adekvatne odluke.

Primorsko-goranska županija

Stožer Primorsko-goranske županije još je prošli tjedan odlučio je da će se učenici od ponedjeljka vratiti u škole.

– Što se tiče stanja u školama, od ponedjeljka ide nastava uživo. Svaki ravnatelj se odlučuje na model kojim će ići dalje, mi predlažemo da se od ponedjeljka ide na nastavu uživo odnosno model A, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac na prošlotjednoj konferenciji za medije.

Sisačko-moslavačka županija

U tjednu od 8. do 12. studenog 2021. nastava će se u školama kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija: Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Tehnička škola Sisak, GŠ Frana Lhotke, Strukovna škola Sisak, Srednja škola Petrinja, Srednja škola Glina, Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica, Srednja škola Novska, Srednja škola Tina Ujevića Kutina, Tehnička škola Kutina, GŠ u Novskoj, I. OŠ Petrinja, OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora, OŠ Jabukovac, OŠ Glina, OŠ Gvozd, OŠ Dvor, OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, OŠ Mladost, Lekenik, OŠ Braća Radić Martinska Ves, OŠ Sunja, OŠ Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica, OŠ Ludina, OŠ Rajić, OŠ Jasenovac i OŠ Josipa Kozarca Lipovljani, odvijati po A modelu izvođenja nastave s iznimkom Gimnazije Sisak koja će nastavu provoditi po C modelu.

Sedam škola kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija nastavu će izvoditi kombinirano (uživo/online), a to su: Srednja škola Topusko, Ekonomska škola Sisak, Srednja škola Viktorovac, OŠ Vladimir Nazor Topusko, OŠ Popovača, OŠ Zorke Sever Popovača, OŠ Novska.

– Odluka je to koja je donesena na temelju analize epidemiološke situacije u svakoj pojedinoj školi kojoj je osnivač Županija, a sve s namjerom očuvanja zdravlja djece i djelatnika. Pratit ćemo daljnji razvoj situacije te u skladu s njim donositi i daljnje odluke koje će biti objavljene na službenoj stranici Sisačko-moslavačke županije, poručili su iz SMŽ.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Uvode se obvezne COVID potvrde u škole i fakultete: Evo što će biti s online nastavom

Splitsko-dalmatinska županija

Stožer Civilne zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji na svojoj sjednici održanoj u petak raspravljao je o načinu organizacije nastave za sve osnovne i srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Zaključak Stožera je da se nastava od 8. studenoga 2021. provodi po Modelu A uz striktno pridržavanje svih Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 koje je izdao HZJZ. O zaključku županijskog Stožera, Grad Split je u svojstvu osnivača obavijestio sve ravnatelje splitskih osnovnih škola.  Sve eventualne promjene modela ovise o procjeni daljnje epidemiološke situacije i odlukama Stožera, o čemu će škole i građani biti pravovremeno informirani, stoji u priopćenju Stožera SDŽ.

Šibensko-kninska županija

U Šibensko-kninskoj županiji odluka o modelu nastave prepuštena je samim ravnateljima, dakle modeli su različiti od škole do škole. Kako doznaje portal Šibenik IN, prema modelu A radit će osnovne škole Čista Velika, A. M. Petropoljskog u Drnišu, Pirovac, Primošten i Rogoznica. Nastavu prema modelu C imat će osnovne škole Kistanje, Domovinske zahvalnosti i Franje Tuđmana u Kninu, Murterski škoji, Skradin, Vjekoslava Kaleba u Tisnom te Krsto Odak u Drnišu.

Od srednjih škola prema modelu A radit će Gimnazija Antuna Vrančića, Ekonomska škola, Prometno-tehnička škola, Tehnička škola (osim za jedan razred u izolaciji), Ivana Meštrovića u Drnišu, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira u Kninu, Lovre Montija u Kninu te Glazbena škola Ivana Lukačića u Šibeniku, piše Šibenik IN. Kombinaciju online i nastave ‘licem u lice’ imat će šibenska Industrijsko-obrtnička škola te Turistička škola.

Varaždinska županija

– U osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije nastava će se od ponedjeljka, 8. studenoga, nastaviti provoditi sukladno godišnjem planu i programu rada škola, odnosno po modelu A – nastava u školi. Varaždinska županija je, kao osnivač škola, dala uputu ravnateljima da redovito konzultiraju Epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Odluka o eventualnoj promjeni modela održavanja nastave bit će donesena ovisno o broju zaraženih učenika te broju učenika i razrednih odjeljenja kojima je izrečena mjera samoizolacije, kažu nam iz službe za odnose s javnošću Varaždinske županije.

Virovitičko-podravska županija

Kako piše u priopćenju Virovitičko-podravske županije, od idućeg tjedna, učenici osnovnih i srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije pohađat će školu uživo odnosno po modelu A.

– U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, na pojedinom području koje je pod ingerencijom osnivača, odnosno Virovitičko-podravske županije, a u suradnji sa Stožerom civilne zaštite VPŽ, moći će se odlučiti i drugačije za pojedine škole, odnosno dati im suglasnost za privremeni prelazak na C model – nastavu na daljinu, ali prvenstveno na prijedlog pojedine školske ustanove za promjenom modela rada u skladu s epidemiološkom situacijom na tom području. Inače, prema podacima javno objavljenim na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, na području naše županije, u posljednja 24 sata, bilježimo tri nova slučaja zaraze među učenicima osnovnih i srednjih škola, piše u priopćenju VPŽ.

Vukovarsko-srijemska županija

Učenici škola čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija ostaju na online nastavi.

– Nastavno na lošu epidemiološku situaciju u svezi epidemije COVID-19 koronavirusa, a u skladu s uputama Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije donosi se Odluka o nastavku nastave po modelu C – nastava na daljinu, za sve školske ustanove (svi razredi), kojima je Vukovarsko – srijemska županija osnivač. Odluka će se primjenjivati od 8. do 12. studenog 2021. godine, piše u priopćenju VSŽ.

Izdvojeni članak
covid potvrda

Sudjelujte u anketi: Podržavate li uvođenje obveznih COVID potvrda za zaposlenike škola i fakulteta?

Zadarska županija

I u Zadarskoj županiji svaka škola donosi odluku za sebe.

– Stožer civilne zaštite Zadarske županije i daje podržava održavanje nastave u školama po A modelu, a svaka škola, ovisno o epidemiološkoj situaciji može zatražiti od osnivača prelazak na C model, ako to bude potrebno. Djeca trebaju ići u školu, važno je da imaju socijalni kontakt prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja, ali i kvalitetnijeg usvajanja nastavnog gradiva, priopćeno je iz Zadarske županije.

Zagrebačka županija

Nastava u školama kojima je osnivač Zagrebačka županija od ponedjeljka će ići redovno prema modelu A.

Grad Zagreb

Grad Zagreb još je u četvrtak donio je odluku o provođenju nastave nakon praznika i dva dana online nastave. Idući tjedan svi učenici vraćaju se u školske klupe.

– Odgojno-obrazovni rad za sve učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba od 8. studenog 2021. godine organizirat će se prema modelu A, odnosno uživo u školama, poručili su iz Gradskog ureda za obrazovanje za srednja.hr.

Objasnili su i kako će stvari funkcionirati ako će broj zaraženih i dalje rasti.

– U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, Gradski ured za obrazovanje razmotrit će, u suradnji s NZJZ dr. Andrija Štampar, kao i dosad, bez odgode, prijedlog školske ustanove za promjenu modela rada te joj dati suglasnost za privremeni prelazak na C model, odnosno nastavu na daljinu, rekli su iz Gradskog ureda za obrazovanje.