Pretraga

Sudjelujte u anketi: Podržavate li uvođenje obveznih COVID potvrda za zaposlenike škola i fakulteta?

A- A+

Uslijed sve gore situacije s brojkama novozaraženih, Nacionalni stožer u petak je najavio nove mjere, a jedna od njih je uvođenje obveznih COVID potvrda u obrazovne institucije. Naime, svi zaposlenici državnih i javnih službi, po novim će mjerama morati imati obvezne COVID potvrde kako bi mogli doći na svoje radno mjesto, a to uključuje i zaposlenike škola i fakulteta. Mjera se počinje provoditi od ponedjeljka 15. studenog, a treba naglasiti kako se ona ne odnosi na učenike i studente, samo na djelatnike. U današnjoj anketi pitamo vas – podržavate li ovu odluku?

Svi zaposlenici državnih i javnih službi, od 15. studenog morat će imati obvezne COVID potvrde kako bi mogli doći na svoje radno mjesto, odlučio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite. Te nove mjere odnose se i na zaposlenike škola i fakulteta koji će od tog datuma na svoja radna mjesta morati doći s važećim COVID potvrdama.

Na pitanje novinara zašto se obvezne potvrde uvode tek za deset dana kada već danas imamo alarmantne brojeve novozaraženih, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je potreban određen period za prilagodbu i pripremu terena. Ovime će se, sukladno onome što je jučer izrečeno na pressici Stožera, nastavnicima i drugim zaposlenicima fakulteta i škola omogućiti period od deset dana da se cijepe. Hoće li COVID potvrdu morati imati i roditelji koji dolaze u školu, još nije dogovoreno, rekao je na jučerašnjoj konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset.

– Ovo s roditeljima moramo do kraja razraditi. Što se tiče organizacije dječjih vrtića i tog dijela, to ćete usmjeriti prema osnivačima da oni organiziraju. Hoće li biti različite ili neće to ćemo vidjeti. Ostavite nam još koji dan da razradimo čitav sustav, rekao je Fuchs čiju izjavu u cijelosti možete poslušati u videu ispod.

Treba naglasiti i da se mjera vezana uz COVID potvrde odnosi samo na zaposlenike, ne i na studente i učenike.

No, na učenike se odnose nove preporuke vezane uz maske, koje su od sada za učenike od petog do osmog razreda obavezne i kad u učionici postoji razmak od 1,5 metra, kao i za srednjoškolce kada je osigurana distanca od dva metra u učionicama. Više o novim uputama za škole vezanima uz nošenje maski čitajte ovdje.