Pretraga

Tresla se brda, rodio se miš: Vladin projekt pripravništva polako ali sigurno propada

A- A+

Vlada je od ove godine uvela mjere potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva odnosno za pripravništvo. Za pripravništvo je za 2018. godinu osigurano 1,6 milijardi kuna, jer je prema Vladinom nactru u ovoj godini trebalo biti više od devet tisuća zaposlenih pripravnika. Ali mjera pripravništva propada. Brojke ne lažu, a one kažu da su se tek 243 osobe zaposlile kao pripravnici do konca srpnja ove godine.

Screenshot: YouTube

Pripravništvo je zamišljeno kao poticaj poduzetnicima da se postupno ukine stručno osposobljavanje za rad. Obje mjere se mogu koristiti u trajanju od 12 mjeseci, a za poslodavce je glavna razlika između ovih dviju mjera način plaćanja, odnosno izvor financiranja korisnika tih mjera. Dok za SOR država financira 100% bruto plaće u iznosu od 2752 kune, za pripravništvo izdvaja tek 50% bruto II iznosa, bez gornjeg ograničenja, prema plaći tog radnog mjesta poslodavca.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa je ove godine ograničeno na javni sektor i s nekadašnjih 10-ak tisuća je palo na ispod četiri tisuće polaznika, izjavio je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, piše N1. No, broj korisnika SOR-a je i dalje puno viši od planiranog za ovu godinu, dok je broj pripravnika mizeran.

Realizirano manje od 5% planiranog

Izdvojeni članak

SOR nije ukinut, ali je uvedena nova mjera zapošljavanja koju sufinancira HZZ: Doznajte tko sve može koristiti pripravništvo

Prema mjesečnim izvještajima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tek su 243 osobe bile zaposlene u obliku pripravništva zaključno s 31. srpnja ove godine, dok je stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa koristilo njih 3.040. To zbilja jest manje od prošlogodišnjeg trenda od otprilike deset tisuća, no i dalje je više od planiranog za ovu godinu.

Vlada je za 2018. godinu planirala 9.196 zaposlenih pripravnika, a tek 4.200 osoba uključenih u stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Za prvih sedam mjeseci, to bi iznosilo 5.364 osobe u pripravništvu, a 2.450 osoba uključenih u SOR. Što znači da je u ovom trenutku SOR premašio zacrtane planove za četvrtinu, dok je u pripravništvo uključeno manje od 5% planiranih osoba, piše Jutarnji.

Država stvorila jeftinu radnu snagu

Izdvojeni članak

Sljedeći tjedan prosvjed za radnička prava mladih: ‘Plenković i ministar govore neistinu, dosta je ušminkane statistike’

Bez detaljnih izmjena, vjerojatno će se trend nastaviti. Poslodavci nisu obavezni zaposliti korisnike mjera, bilo da se radi o SOR-u, bilo o pripravništvu, jer je obaveza koju poslodavac i korisnik preuzimaju ograničena na trajanje od 12 mjeseci. Što znači da su poslodavci u mogućnosti koristiti mjere za dobivanje jeftine radne snage sufinancirane od strane države.

Zato i ne čudi da je broj pripravnika minoran. Poslodavcima u privatnom sektoru država pokriva 50% troškova za pripravnike, što se ne isplati kada mogu zaposliti nekoga preko SOR-a i de facto dobivaju besplatnu radnu snagu.