Pretraga

Trinaestogodišnji Djed Božićnjak iz Splita

A- A+

U blagdansko vrijeme često se ponavlja kako treba pomoći drugome. No dok većina ljudi novac odvaja na sebe i bližnje, trinaestogodišnji Toni Prkić iz Splita sve što uštedi daje za druge. U kasici je ove godine sakupio čak 4000 kuna, a tim iznosom pomogao je dvjema obiteljima koje žive u teškim uvjetima.

Ovo je već sedma godina da je Toni svoj džeparac izdvaja za druge, a sve je započelo kada je kao šestogodišnjak Božić proveo u bolnici. Vidjevši kako neku djecu nitko ne posjećuje i ne donosi im darove, odlučio je to ispraviti.

doznajemo.com

Božić u bolnici

-Prije nekoliko godina za vrijeme Božića bio sam u bolnici. Roditelji su me nastojali razveseliti pa su mi donijeli poklone i stavili ih pod jelku na ulazu u dječji odjel. Druga djeca su sve radoznalo gledala jer su to ujedno bili i jedini pokloni ispod bora, kaže Toni.

Dogodine u vrijeme sv. Nikole Toni je roditeljima rekao kako bi neke od darova volio odnijeti djeci u bolnicu i tako je sve započelo. Od tada štedi novac s istim ciljem: razveseliti one kojim je to potrebno.

-Dosada sam darove uvijek nosio u bolnicu.Obično bih kupio neke društvene igre, priče, bojanke i slično, da za svaki uzrast ima ponešto. Jednu godinu sam kupio DVD da djeca mogu gledati filmove,drugu godinu malu televiziju koja je nedostajala na odjelu i tako po potrebi.

Izdvojeni članak

Sa samo 14 godina preplivala jezero Ontario kako bi pomogla djeci oboljeloj od raka

Sav novac ide u kasicu

Novac koji dobije od roditelja i rodbine za rođendan, Božić ili neku drugu priliku Toni stavi u kasicu. Nešto skupi i od sitniša za školsku užinu, a malo po malo, ove godine je uštedio čak 4000 kuna koje je poklonio dvjema obiteljima.

-Na televiziji sam čuo da se traži pomoć za obitelj iz Klisa. Mama nije znala ništa o tome, pa je predložila da nazovemo Centar za socijalni rad. Obavijestili su nas da se toj obitelji već pomaže i da će ako želim oni će pronaći nekoga drugog. I eto, tako se i dogodilo. Pomogao sam koliko sam mogao jednoj obitelji sa sedmero djece iz Splita i jednoj koja teško živi iz Žrnovnice. I sretan sam zbog toga.

Ponos Hrvatske

Tonijev dobrotvorni rad i prije je prepoznat, pa je još 2010. dobio nagradu Ponos Hrvatske.

-Neki me u razredu zezaju da sam Djeda Mraz, neki kažu da oni to nikad ne bi mogli, a najviše je onih koji me podržavaju. U mom razredu kao i svugdje ima onih koji žive u boljim i onih koji žive u lošijim uvjetima pa tako i različito govore, zaključuje Toni i dodaje kako zna da čovjeku sreća uvijek može okrenuti leđa i kako se nikad ne zna kome će zatrebati pomoć.