Pretraga

Obrtničku škola Koprivnica slijepoj prvašici dovela slijepog profesora da njoj i profesorima pokaže što sve slijepi mogu

A- A+

Obrtnička škola Koprivnica ove je godine po prvi puta upisala slijepu učenicu. Tim je povodom dogovorena suradnja sa slijepim profesorom i dobitnikom nagrade ‘Ponos Hrvatske’ Bojanom Bertekom, koji bi učenici trebao pomoći pri prilagodbi, a profesorima razbiti predrasude o slijepim i slabovidnim osobama. 

foto: Bojan Bertek; YouTube screenshot

Izdvojeni članak

Potresna priča mladog i slijepog profesora glazbe iz Zagreba

Obrtnička škola u Koprivnici stvarno je posebna škola. Prvi znak da je tome tako je činjenica da smo uspjeli dobiti izjavu ravnatelja nakon tri sata popodne u petak za vrijeme praznika. 

U ovu će posebnu školu od ove jeseni po prvi puta ići i slijepa učenica, a škola se brine da dobije svu potrebnu pomoć

Preko školske udruge ‘Šegrtsko srce’ dogovorena je suradnja s Bojanom Bertekom, profesorom koji unatoč sljepoći radi u četiri srednje škole na području Zagreba, Čakovca, Novske i Novog Marofa.

– Profesor Bertek i ja privatno smo prijatelji posljednje dvije godine. Kada nam se u smjer pomoćni cvjećar ove godine upisala slijepa djevojčica, zaključili smo da bi bilo dobro kada bi profesorima održao predavanje kako bi razbio predrasude o tome što slijepa osoba sve može. Znate, profesor Bertek je u Koprivnicu sam došao vlakom, upalio laptop, našao programe, održao predavanje. Svojim životnim iskustvom pomoći će i učenici, ispričao nam je ravnatelj Ratimir Ljubić.

Škola i profesori preko udruge ‘Šegrtsko srce’ brinu se i o drugim učenicima kojima je potrebna pomoć. Svi profesori na školi, kao i stotinjak učenika članovi su udruge. Svaki mjesec izdvajaju simboličnu članarinu od 20 kuna i s tim novcem pomažu učenicima slabijeg imovinskog stanja. Udruga ima 60 štićenika kojima pomaže pri kupnji udžbenika, hrane te prijevoza. 

Za svoj je rad udruga prije dvije godine dobila nagradu ‘Ponos Hrvatske’. Iste je godine nagradu dobio i Bertek, o čemu smo već pisali.