Pretraga

Trojica zagrebačkih gimanzijalaca i FER-ovac osmislili društvenu igru pa za nju osvojili 100.000 kuna

A- A+

Good Game Liftoff natječaj je za najbolje hrvatske startupe koji se održao jučer u prostorijama Hub385. Najboljim projektom i dobitnikom 100.000 kuna proglašen je Mundus, a riječ je o igrici koju su osmislili učenici V. gimnazije i FER-ovac. Inače, zagrebački genijalci sudjelovali su i na ovogodišnjem izdanju natjecanja Ideja godine, natjecanju koje portal Srednja.hr organizira u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo.

Mundus na Ideji godine 2018.| foto: Ivan Božić; srednja.hr

Kako piše Telegram.hr, nakon višesatnih izlaganja na natječaju Good Game Liftoff, stručni žiri, u kojem su bili neki od vodećih hrvatskih poduzetnika, najperspektivnijom je idejom ocijenio društvenu igru Mundus. Riječ je o projektu Filipa Herciga, Frana Zekana, Luke Domančića i Matije Fućeka, koji im je donio nagradu od 100.000 kuna. Jedini uvjet jest da dobitnici, ako jednog dana uspiju izgraditi kompaniju vrijednu više od milijun eura, moraju nekom drugom startupu donirati 100.000 kuna.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Zagrepčani dizajnirali društvenu igru s kojom bi i ponavljanje gradiva u školi moglo postati zabavno

Good Game Liftoff projekt je Nikole Stolnika, osnivača kompanije Good Game Global, a uz Stolnika su se u žiriju, kako smo spomenuli, nalazili neki od vodećih poduzetnika poput Mate Rimca, Nenada Bakića i Tomislava Cara.

Inače, Mundus je jedan od projekata koji su sudjelovali na ovogodišnjem natjecanju Ideja godine, na kojemu su osvojili treće mjesto. Natjecanje je organizirao portal Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, uz prijatelje projekta IN2, Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb.

Mundus je društvena igra koja kombinira nove tehnologije s klasičnim društvenim igrama. Sadrži 16 polja koja mogu svijetliti u 16 milijuna boja, a svaki igrač (maksimalno ih može biti četiri) ima pet gumbića s kojima odgovara na pitanja te koristi mogućnosti pomoći kod odgovaranja. Na sredini ploče nalazi se mobitel s pitanjima i ponuđenim odgovorima. Igrači naizmjenično odgovaraju na pitanja i, ovisno o modu igrice, uz to izvršavaju razne zadatke i osvajaju tuđa polja. Pobjednik je onaj tko izbaci sve suparnike. Nakon svake odigrane igre podaci se analiziraju i tako igrač može pratiti svoj napredak. Nadograđivanjem aplikacije dolazite do novih pitanja, ali i novih različitih tipova igara, zbog čega igra ne može zastarjeti kao klasična.

Drugo mjesto na natječaju Good Game Liftoff osvojio je projekt mladih FER-ovaca pod nazivom Prostec, a riječ je o uređaju za identifikaciju životinja s veće udaljenosti uz softversku podršku i edukativne performanse za farmere. Treće mjesto osvojio je projekt Iron Bull, robotizirani tenk nastao po uzoru na popularnu igricu “World of Tanks“. Kako piše Telegram.hr, osim nagrade od 100.000 kuna, sudionici natječaja mogli su osvojiti besplatan uredski prostor u Algebrinom labu na šest mjeseci, te vaučer Hrvatske gospodarske komore za odlazak na jedan internacionalni sajam.