Pretraga

Obnovili najveću srednju školu u županiji: Učenici su dobili i pravu teretanu, zavirite u unutrašnjost

A- A+

Na Srednjoj školi Viktorovac, najvećoj srednjoj školi u Sisačko-moslavačkoj županiji, završeni su radovi sanacije u sklopu cjelovite obnove zgrade škole nakon potresa u Petrinji. Školu pohađa oko 500 učenika koji se osposobljavaju za zanimanja kuhar, konobar, prodavač, frizer, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i farmaceutski tehničar. U obnovljenoj zgradi škole sada imaju adekvatne učionice za odrađivanje praktičnog djela nastave, ali i teretanu s utezima i spravama za vježbanje.

obnovljene učionice i teretana u Srednjoj školi Viktorovac

Srednja škola Viktorovac nakon obnove od potresa | Foto: Sisačko-moslavačka županija

Potres koji je 2020. godine pogodio Petrinju znatno je oštetio najveću srednju školu u Sisačko-moslavačkoj županiji s oko 500 učenika koji se ondje osposobljavaju za zanimanja kuhar, konobar, prodavač, frizer, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i farmaceutski tehničar. Kako bi se učenici što prije vratili u svoju matičnu školu, još je 2021. obnovljen  sjeverozapadni dio škole i to u vrijednosti od 185 tisuća eura kako bi učenicima omogućili da neometano pohađaju nastavu.

– U prosincu 2022. obnovili smo i drugi dio škole u kojem se nalaze sportska dvorana, kabineti, multifunkcionalna dvorana, knjižnica s galerijom i sanitarni čvorovi. Vrlo smo zadovoljni što smo omogućili učenicima neometano pohađanje nastave na početku drugog polugodišta. Vrijednost ovih radova je 292 tisuća eura, rekao je župan Ivan Celjak.

Zgrada škole se proširila, a učenici su dobili i teretanu sa spravama

Tako škola sada ima učionice koje su u potpunosti prilagođene za izvođenje praktične nastave, ali i teretanu s utezima i spravama za vježbanje.

– Obnova nam znači jako puno. U prvom redu što je prepoznata potreba i što smo mi u par mjeseci odista počeli s normalnim radom, a drugo je značajno što ovo nisu samo kozmetički radovi, nego je zgrada veća. Sigurnost boravka u ovoj školi je puno veća, a naravno da je u jednom lijepom prostoru ugodnije raditi, komentirala je ravnateljica Srednje škole Viktorovac, Koraljka Porić.

Izdvojeni članak
Hotelijersko-turistička škola u Frankopanskoj ulici u Zagrebu za vrijeme obnove

[FOTO] Obnova škola u Zagrebu: Jedna je trebala biti otvorena još 2022., no radovi i dalje traju

Osim škola koje su još u obnovi u Sisku

Osim SŠ Viktorovac, Industrijsko-obrtnička škola Sisak također je obnovljena, a na objektu stare matične zgrade Strukovne škole Sisak provedene su mjere stabilizacije prije obnove. Kako piše na stranicama županije, trenutno su u tijeku radovi na prenamjeni matičnog objekta stare Strukovne škole kraj Starog mosta u Sisku i Učenički dom. Isto tako u tijeku su radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Gimnazije Sisak i u tijeku je postupak nabave za projekt, radove i projektantski nadzor obnove zgrade Glazbene škole Frana Lhotke Sisak.

Podsjetimo, u Sisku će se, osim obnova škola, graditi i Majstorska škola koja će biti jedinstvena u Hrvatskoj i to na inicijativu Hrvatske obrtničke komore i Sisačko-moslavačke županije.

– Majstorska škola trebala bi biti multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, čija bi izgradnja i opremanje omogućile stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini, rekli su nam tada iz HOK-a.