Pretraga

U još jednoj županiji učenici devet srednjih škola dobili novi predmet: ‘Vjerujem da je pun pogodak’

A- A+

Predmet Škola i zajednica (ŠiZ), napravljen po uzoru na građanski odgoj i obrazovanje, krenuo je i u trećoj županiji, Krapinsko-zagorskoj. To je jednogodišnji predmet gdje će učenici birati jednu problemsku temu s kojom se susreću te će o njoj raspravljati i pokušati doći do rješenja. Na predstavljanju programa otkriveno je da su profesori i učenici spremni na novi izazov.

učionica razred

Foto: Pixabay

U svih devet srednjih škola Krapinsko-zagorske županije krenuo je novi predmet ‘Škola i zajednica’ u kojem će sudjelovati 144 učenika i 11 educiranih profesora. Uz Primorsku-goransku županiju i Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija među prvima ima priliku provoditi novi predmet.

Mladi u Zagorju dobivaju priliku

– Vjerujem da je ŠiZ pun pogodak i da neće proći puno vremena prije nego sve hrvatske županije uđu u projekt. Od toga ćemo koristi imati svi jer će mladi biti aktivni u zajednici, a samo oni mogu donijeti napredak zajednice, rekao je na predstavljanju programa novog predmeta Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Dodao je da ovaj program slobodnim izborom tema i načina komunikacije doprinosi većoj uključenosti mladih u rad zajednice te da oni više neće šutjeti, gledati nepravdu i nelogičnosti spuštene glave, već naprotiv, jasno i glasno iznijeti svoje stavove.

Na predstavljanju programa bio je i Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, koji je objasnio da će sada i mladi u Zagorju imati priliku odabrati probleme koji ih zanimaju u njihovim sredinama. Napomenuo je da će ih tada moći istražiti, steći iskustvo i na kraju djelovati u svojoj zajednici.

– Nema ispitivanja, pisanog ili usmenog, ali ima praćenja učenika, njihove inicijativnosti, odgovornosti, komunikacije i suradnje. Mladi ljudi iz jedne zajednice, na primjer gradske, županijske ili državne, mogu se povezati i tako djelovati na dobrobit njih, škole i cijele zajednice, kazao je Jokić.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Zagrebački učenici dobili građanski odgoj, Gong upozorava: ‘Nužno ga je osigurati na razini Hrvatske’

Učenici puni pitanja i nedoumica

Sanja Zagorec, profesorica Politike i gospodarstva te Etike u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, veseli se radu programa koji je krenuo obećavajuće i nakon iscrpne edukacije. Istaknula je da je okupljen tim od 15-ak učenika koji su pokazali zadovoljstvo, prepoznali su da je to nešto drugačije i korisno te da se vesele izazovima koji su pred njima.

U Srednjoj školi Pregrada formirana je grupa od 10 učenika iz drugog razreda koji će sudjelovati na nastavi novog predmeta. Dvije profesorice iz ove srednje škole prošle su edukaciju gdje su nastavnici, osim što su upoznati s teorijskim temeljima novog predmeta, čuli i konkretne primjere dobre prakse.

– Iako je ponekad bilo izazovno, svi se sudionici slažu da ŠiZ predstavlja nešto novo u našem obrazovnom sustavu. Prvi dojmovi učenika su očekivani, imaju nedoumice, muče ih brojna pitanja, ali su uzbuđeni i imaju veliku volju za djelovanjem. Već su u fazi promišljanja o temama koje bi htjeli istražiti i iskristalizirane su neke ideje, rekli su za srednja.hr iz Srednje škole Pregrada.

Otkrili su nam da se učenici najviše vesele tome što imaju priliku sami nešto promijeniti. Samo nastavničko vođenje predmeta čini im se iznimno izazovno jer učenici sami biraju čime će se baviti i tako pokušati promijeniti nešto u svojoj okolini, a uloga profesora postaje mentorska. Svakog mjeseca održavat će se sastanci na kojima će nastavnici izmjenjivati iskustva i napredak u provođenju predmeta, a konačni i pravi rezultati, napomenuli su iz Srednje škole Pregrada, bit će vidljivi na kraju godine.