Pretraga

U još jednom gradu pokreće se srednjoškolski smjer fizioterapeut, poznato kada bi se trebali upisati prvi učenici

A- A+

Smjer fizioterapije poprilično je popularan među učenicima, a osmaši ga trenutno mogu upisati u 17 hrvatskih gradova. Uskoro bi mogao biti pokrenut i u Orahovici, gdje se već postoji istoimeni smjer na visokoškolskoj razini. Prvi učenici ondje bi se trebali upisati u školsku godinu 2022./2023.

Foto: Pixabay

Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, Srednja škola ‘Stjepan Ivšić’ i Grad Orahovica pokrenuli su inicijativu uvođenja smjera fizioterapije u orahovačku srednju školu, priopćili su iz Općine Orahovica. Ako inicijativa urodi plodom, bit će to 18. grad u Hrvatskoj u kojemu postoji taj srednjoškolski smjer.

Završeni učenici i studenti imat će se gdje zaposliti

– Obavili smo radni sastanak u kojem smo dogovorili suradnju i pokretanje ovog smjera u orahovačkoj školi. Za opće predmete škola, naravno, ima svoje nastavnike, a predavače za stručne predmete bio dao naš fakultet. Isto tako, učenicima ovoga smjera će biti potrebna adekvatna praktična nastava koja će naravno biti provođena u našem novom Centru koji je u izgradnji i očekujemo da će biti gotov u rujnu ove godine, a uz koji će biti izgrađena i još jedna zgrada za vodenu terapiju uz pomoć Grada Orahovice. Uz sve to u Orahovici uskoro kreće i postdiplomski studij fizioterapije i kada sve to kompletiramo imat ćemo u ovom gradu vertikalu od srednje škole preko studija do konačnog zaposlenja u novom Centru što je i glavni cilj ove priče, riječi su dekana Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandra Včeva.

Grad Orahovica, inače, surađuje u izgradnji novog Centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju te su se i sada stavili na raspolaganje.

– Budući da sam kao član školskog odbora uočio sve manji broj upisane djece u srednjoj školi u Orahovici tada kao predsjednik gradskog Vijeća razgovarao sam s ravnateljem Milkovićem o pokretanju jednog razreda smjera fizioterapije jer imamo i fakultet. Tada, a sada ponovno i kao povjerenik Vlade RH, obavio sam s dekanom Včevom dva sastanka gdje je dekan obećao kako će pomoći srednjoj školi u povećanju broja djece pri upisu, i nakon zajedničkog dogovora s ravnateljem škole Zorislavom Milkovićem na posljednjem sastanku smo dosta stvari i konkretizirali. To znači da će u rujnu kada Centar bude gotov, srednja škola prema Ministarstvu poslati zahtjev za odobrenje toga usmjerenja, rekao je povjerenik Saša Rister.

Izdvojeni članak

Svi žele izrađivati videoigre: Ogromna navala za novi smjer, a ima mjesta samo za 24 osmaša

Smjer bi trebao krenuti 2022./2023.

Orahovačka Srednja škola ‘Stjepan Ivšić’ od ovog projekta može dobiti puno toga dobroga, smatra ravnatelj Zorislav Milković. On kaže kako je sada sporazum škole s Fakultetom i Gradom Orahovicom institucionalizirati te potpisati ugovor o suradnji, kako bi škola mogla steći uvjete te već ove jeseni uputiti zahtjev za dobivanje rješenje za izvođenje nastave za fizioterapeutskog tehničara.

– Ako sve prođe u redu, taj bio smjer u našoj školi trebao krenuti u školskoj godini 2022./2023. i moram reći kako će ovo jako puno značiti za školu jer se nadamo kako će ovim dobiti učenike i izvan tradicionalnog upisnog područja, što bi značilo i okolnih gradova kako županije tako i Slavonije, zaključio je ravnatelj Milković.