Pretraga

Neki učenici dobivaju novi zdravstveni pregled u školi? ‘To je sve češći problem kod djece’

A- A+

Thalassotherapia Crikvenica počinje s provedbom projekta pravovremenog otkrivanja skolioze kod školske djece i liječenja istih. Taj projekt dio je programa ‘Unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite – Program edukacije, prevencije i promocije zdravlja’ Primorsko-goranske županije i koji se provodi za učenike petih razreda osnovnih škola s područja Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine.

fizioterapeut pregledava učenika

Foto: Unsplash

Sve više učenici imaju problema s držanjem, a samim time nastaju problemi s kralježnicom. Tako se u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno na područjima osnovnih škola Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, za učenike od petog razreda pokreće provedba projekta pravovremenog otkrivanja skolioze kod školske djece i liječenja istih.

– Skolioza je najčešća deformacija kralježnice, a daleko najčešće su adolescentne skolioze koje se jave u vrijeme naglog rasta tijekom puberteta. No, upravo je rano otkrivanje ključ uspjeha, a osim skolioze, programom će se detektirati i prevenirati bilo kakvo krivo držanje koje može kasnije utjecati na kvalitetu života. Djecu uključene u program pregledat će doktor specijalist fizijatrije i rehabilitacije koji vrši dijagnostiku kralježnice na uređaju FORMATIC 4D, stoji na stranicama županije.

‘Riječ je u potpunosti o neinvazivnoj metodi’

Nakon fizijatra, fizioterapeut će potom na temelju dobivenih podataka provesti fizioterapijske intervencije, a dijete se prati u periodu od godine dana, i to prije, za vrijeme i nakon terapije po individualnom programu.

– Riječ je u potpunosti o neinvazivnoj metodi. Također, kroz predavanja i radionice o pravilnom držanju i važnosti tjelesne aktivnosti, fizioterapeuti će educirati djecu u školama uključenim u projekt, kao i roditelje o važnosti ranog otkrivanja skolioza i ‘krivih držanja’.

Izdvojeni članak

Kreće cijepljenje učenika protiv HPV-a od petog razreda: Roditelji, ovo je sve što trebate znati

Skolizoa kod djece prevenirat će se po ‘Schroth’ metodi

Edukaciju će proći i sami fizioterapeuti te se specijalizirati za liječenje i prevenciju skolioza kod djece po ‘Schroth’ metodi koja kroz trodimenzionalni pokret i vježbe disanja radi na otklanjanju zdravstvenih problema, poručili su iz županije.

Taj projekt je dio programa ‘Unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite – Program edukacije, prevencije i promocije zdravlja’ Primorsko-goranske županije koja ga financira u potpunosti s 53,1 tisuće eura.  U sklopu njega je nabavljen i poseban uređaj za biofeedback kao pomoć u rehabilitaciji, a početak provedbe programa najavljen je u ožujku.