Pretraga

U ovoj zemlji ‘friški’ 18-godišnjaci dobivaju 100 eura od Vlade, ali trebaju paziti na što ga troše

A- A+

Tinejdžeri u Njemačkoj koji ove godine slave 18. rođendan, dobit će džeparac od 100 eura. Taj će iznos moći koristiti isključivo za kulturnu ponudu, odnosno za kupnju ulaznica za koncerte, predstave, kina, muzeje, festivale, knjiga, glazbe i slično. Iako se ovo čini kao sasvim pristojan poklon za rođendan, prošlih su godina ‘friški’ 18-godišnjaci dobivali dvostruko veći iznos.

Foto: Unsplash

Svi tinejdžeri u Njemačkoj koji ove godine slave 18. rođendan, dobit će od 1. ožujka džeparac u iznosu od 100 eura, no uz jedan uvjet – da te novce iskoriste za kulturno uzdizanje.

Kako prenosi Fenix magazin, to znači da tih 100 eura mogu potrošiti na ulaznice za koncerte, kazališne predstave, kina, muzeje, festivale ili parkove, knjige, glazbu, instrumente i sve ostalo iz kulturne ponude Njemačke. Da bi dobili taj džeparac, tinejdžeri se moraju prijaviti za KulturPass pomoću svoje osobne iskaznice i pripadajućeg PIN-a.

Izdvojeni članak
Majka kćeri daje džeparac

Je li 10 eura na tjedan prikladan džeparac za srednjoškolca? ‘Cijene su užasno porasle’

Račun, na kojem će biti iznos od 100 eura, bit će aktiviran na njihov 18. rođendan, a moći će se iskoristiti do 31. prosinca 2024. godine. Inače, zanimljivo je za napomenuti da su 18-godišnjaci u Njemačkoj na KulturPass prije dobivali dvostruko više novca, odnosno 200 eura.

No, zbog nepovoljnom proračunskom situacijom, tamošnja je Vlada smanjila taj novčani iznos za ovu godinu.