Pretraga

Je li 10 eura na tjedan prikladan džeparac za srednjoškolca? ‘Cijene su užasno porasle’

Svaki roditelj se sigurno barem jednom, prilikom školovanja svog djeteta, zapitao koliko mu džeparca treba dati, je li taj iznos dovoljan ili možda čak i pretjeran. Iznos džeparca ovisi o brojnim faktorima kao što su starost djeteta, koliko mu vremena odlazi na putovanje od kuće do škole, ima li užinu u školi te, naravno, o mogućnostima roditelja. Kako bismo roditeljima školaraca lakše dali odgovor na ovo vječno pitanje, u jednu roditeljsku Facebook grupu smo postavili pitanje o tome koliko džeparca oni daju svojoj djeci.

Majka kćeri daje džeparac

Džeparac | foto: Canva

U jednu Facebook grupu čiji su članovi gotovo sto posto majke, postavili smo pitanje o tome što misle koliki iznos džeparca je primjeren za učenike osnovnih i srednjih škola. Ispod objave nam je pristiglo više od stotinu komentara, a neke od njih smo izdvojili.

Za početak, jedna je majka rekla kako svojoj djeci još ne daje džeparac jer idu u prvi i treći razred osnovne škole, imaju užinu u školi te da su popodne već kod kuće. Stoga smatra da im nije potreban novac, odnosno da nemaju potrebe išta kupovati. S njom se složila još jedna majka koja je rekla da bi tek stariji osnovnoškolci trebali početi dobivati džeparac, odnosno određenu svotu koju dobivaju na određeni dan i s kojom mogu raspolagati kako žele. Rekla je kako smatra da se na taj način uče raspolagati novcem.

‘Osnovnoškolcima je dovoljno oko pet eura za grickalice ili sok’

– U osnovnoj škola djeca nisu imala džeparac osim ako bi tražili. U srednjoj školi kćer ima od 5 do 10 eura dnevno. Sama kaže koliko joj treba jer je nema veći dio dana. Svaki dan ima od 7 do 10 školskih sati i dugo putuje u školu tako da mora imati džeparac da može nešto pojesti i eventualno popiti kavu ili sok, rekla je jedna od majki.

Još jedna majka je dodala da njen sin, koji ide u treći razred srednje škole, prvog u mjesecu dobije između 120 i 150 eura koje sam mora rasporediti. Rekla je kako je primijetila da na taj način njen sin više štedi jer zna da neće dobiti još novca ako sve potroši ranije. Majka djevojčice u petom i dječaka u trećem razredu osnovne rekla je da njena djeca, koja imaju užinu u školi, dobivaju po pet eura na tjedan za sok ili grickalice koje si kupe ponekad, kada idu pješice iz škole.

– Za više razrede osnovne škole, dovoljno je 10 eura tjedno, a za srednju školu 20 eura. U osnovnoj su to većinom sitnice s kioska, koje pecivo ili sokić, a užinu imaju u školi. U srednjoj školi su ipak veći i treba im više. Neki pošteniji sendvič je oko 2 eura, a toliko je i sok. Bitno je i ako dijete daleko putuje, dugo čeka prijevoz i slično, onda mu definitivno treba više. Cijene su užasno porasle. Eto, najobičniji slanac u pekari je 50 centi, tako da i taj džeparac moraju dobro planirati i rasporediti na cijeli tjedan, rekla je jedna majka.

Izdvojeni članak
crno bijela fotografija studentice s kapicom za diplomu s leđa i u boji ruke koje drže novčanice uera

Otvoren natječaj za stipendiju od 500 eura mjesečno na koju se mogu prijavit studenti svih godina

‘Šokirana sam kad čujem koliko druga djeca traže od roditelja’

Jedna od majki smatra kako je između 10 i 15 eura sasvim u redu iznos za srednjoškolce i njihove potrebe.

– Moji dečki imaju otprilike od 10 do 15 eura na tjedan, ovisno o tome što im je u tom vremenu potrebno, a uglavnom su to neki sokovi ili odlazak u grad s ekipom pojesti nešto. Recimo, moj sin od 15 godina često ide s ekipom na druženja, ali je skroman i ne uzme više od tri eura za jedan izlazak. Iskreno, bila sam šokirana time jer čujem koliko drugi klinci traže od roditelja. Ali, da se razumijemo, oni misle da je pet eura kao nekada pet kuna. Nemaju uopće pojma koliko to vrijedi, rekla je jedna majka.

Majka srednjoškolke koja ide u četvrti razred rekla je da svojoj kćeri, s vremena na vrijeme, daje deset eura koje može iskoristiti za odlazak na kavu ili izlazak. Rekla je i kako ju kćer ponovno traži novce tek kada potroši prvotni iznos te da od toga nekad prođe nekoliko dana, a nekada joj treba više novca pa onda opet prođe više vremena dok ponovno ne dobije. No, to se sve svodi na prosjek od 15-ak eura na tjedan.

Izdvojeni članak
disko

Napravili smo analizu troškova jednog studentskog izlaska: ‘Bez sto eura si nitko i ništa’

‘Srednjoškolcima je potrebno barem 50 eura na tjedan’

U raspravu se uključila još jedna majka koja je rekla kako, s obzirom na današnju skupoću, djetetu od 17 godina nije dovoljno manje od 50 eura na tjedan. U ovaj iznos uračunava se i prehrana u školi, kave te izlasci vikendom. No, govori kako je njenom drugom djetetu, od 14 godina, koje još ide u osnovnu školu, dovoljno 20 eura na tjedno.

Druga majka se složila s njenim komentarom i rekla kako isto smatra da 10 eura na tjedan nije dovoljno za potrebe srednjoškolca bez obzira na to što njen sin zna s novcima, ne ide na kave i doručkuje kod kuće. Rekla je kako mu je veći džeparac potreban za obrok pod velikim odmorom, obrok nakon nastave, a prije putovanja kući te kartu za vlak kojim mora putovati doma ako ima više sati nastave i ne uspije uhvatiti autobus, a koja iznosi otprilike četiri eura.

– Moj srednjoškolac od 16 godina dobije 20 eura tjedno, ali ne potroši sve. Ponekad i sam ode u dućan i kupi nešto slatko za sve nas doma. S druge strane, starijem sinu ni 30 eura nije bilo dovoljno. Osobito dok je bio maturant. Naravno, sve ovisi o tome kako djeca putuju do škole, koliko vremena imaju između početka i završetka nastave i prijevoza i slično. Naravno, još ako je u blizini škole neki kafić, fast food ili trgovina, moraju imati novce uz sebe. Možda i neke stvari od tog nisu potrebne, ali to je tako. Svi idu pa onda žele i oni. Teško je utjecati na neke stvari u današnje vrijeme, zaključila je jedna od majki.