Pretraga

U podmornici koja je išla do Titanika poginuo student, imao je tek 19 godina: Bojao se ekspedicije, kaže rodbina

A- A+

Petero putnika i članova posade mini podmornice Titan poginulo je nakon katastrofalne implozije koja se dogodila, vrlo vjerojatno, već u nedjelju, manje od dva sata nakon zaranjanja. Jedan od poginulih je i Suleman Dawood, sin pakistanskog biznismena koji je imao tek 19 godina. Sveučilište Strathclyde, gdje je studirao, dirljivo se oprostilo od njega, a njegova teta Azmeh Dawood kaže kako tinejdžer nije bio baš spreman otići na ovu ekspediciju i kako je rodbini ranije priznao da je – prestrašen.

olupina potonulog broda na dnu oceana

Ilustracija: Unsplash

Gotovo da nema svjetskog medija koji ovoga tjedna nije izvještavao o nestanku Titan podmornice. Podmornica je to tvrtke OceanGate koja se, ne po prvi put, uputila na 3.800 metara dubine kako bi petoro svojih putnika, od kojih je svaki platio okvirno 250.000 dolara, na obilazak olupine Titanika.

Do Titanika, čini se, nikada nisu ni došli. Došlo je do katastrofalne implozije uslijed koje je na licu mjesta poginulo svih pet putnika, odnosno članova posade na maloj podmornici. Novinari britanskog portala The Guardian sastavili su detaljnu kronologiju svih zbivanja.

Došlo je do katastrofalne implozije

U nedjelju 18. lipnja oko 14 sati po našem vremenu, s nekoliko sati zakašnjenja, Titan se krenuo spuštati na duboko dno oceana. Toj maloj podmornici do olupine Titanika treba otprilike dva sata. No, već sat i 45 minuta nakon što se krenula spuštati, gubi se komunikacija između mini podmornice i broda na površini.

Oko 21 sati istog dana Titan se trebao vratiti na površinu, ali nije. Američka obalna straža uskoro dobiva informacije o tome. U ponedjeljak kreće ozbiljna potraga. Uz SAD u spašavanje posade podmornice Titan uključuje se Kanada i Francuska. Obalna straža procjenjuje da mini podmornica ima rezerve kisika za oko 96 sati.

Vrijeme otkucava, četvrtak ujutro je, a Titan još nije pronađen. Iako su posebnim uređajima u potrazi uspjeli čuti nešto što je zvučalo kao udaranje o stijenku podmornice, sve nade potonule su u poslijepodnevnim satima kad su na dnu oceana nedaleko olupine Titanika pronađene krhotine s podmornice Titan. Te krhotine, sasvim sigurno, kazali su stručnjaci iz Obalne straže SAD-a, ukazuju da se dogodila katastrofalna implozija i da je svih pet putnika i članova posade – poginulo.

Poginuli su Stockton Rush, direktor tvrtke OceanGate koja organizira ovo putovanje, britanski avanturist Hamish Harding, francuski ronilac i istraživač Paul-Henri Nargeolet te poznati pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman Dawood.

Imao je samo 19 godina i bio je student

Suleman Dawood imao je samo 19 godina i bio je student na Sveučilištu Strathclyde u Škotskoj. Sveučilište je od prvih trenutaka potrage za nestalom podmornicom pružilo podršku obitelji, a danas su se, nakon najgorih vijesti, ponovno oglasili.

– Šokirani smo i neizmjerno tužni nakon vijesti o smrti Sulemana Dawooda i njegovog oca u ovoj strašnoj nesreći. Cijela zajednica Sveučilišta Strathclyde izražava duboku sućut obitelji Dawood i svima koji su pogođeni ovom nesrećom, stoji u obavijesti koji potpisuje profesor Sir Jim McDonald, jedan od čelnika Sveučilišta.

Sveučilište napominje da njihov Tim za studentsku dobrobit stoji na raspolaganju kolegama preminulog studenta kao i svima na koje je ova tragedija ostavila negativan utjecaj. Štoviše, svi koji se osjećaju kao da im treba podrška glede emocionalnog ili mentalnog zdravlja, mogu se javiti stručnim službama na Strathclydeu. Od poginulih se oprostila i tvrtka u kojoj je potpredsjendik uprave bio upravo Shahzada Dawood.

Bojao se, ali je ipak ušao u podmornicu

Da 19-godišnji Suleman Dawood nije bio baš oduševljene idejom obilaska olupine Titanika u intervjuu je, izvještava Daniel Arkin za NBC, potvrdila i njegova teta Azmeh Dawood. Prema njenim riječima, tinejdžer je rodbini rekao da ‘nije baš spreman’ i da se osjeća ‘prestrašeno’ prije nego što se odvažio na ekspediciju u mini podmornici Titan.

Teta, sestra njegova oca, potvrdila je da je njezin brat Shahzada Dawood od malih nogu bio jednostavno opsjednut Titanikom. Prisjetila se vremena kad su bili djeca u Pakistanu pa su stotinu puta pogledati film A Night To Remember, 1958. britansku dramu o potonuću najpoznatijeg broda na svijetu.

Napomenimo za kraj kako svjetski mediji sada objavljuju sve više detalja o tvrtki OceanGate, koja organizira ekspedicije do olupine Titanika. Navodno su i ranije postojale brojne kritike ‘eksperimentalnog’ pristupa, a stručnjaci su tvrdili da Titan nije izgrađen da bi izdržao pritisak na toj dubini.