Pretraga

U ponedjeljak 36 tisuća prvašića kreće u školu: MUP poslao apel vozačima, ali i roditeljima i djeci

A- A+

S početkom nove školske godine 2023./2024. u prve razrede osnovne škole diljem Hrvatske kreće i 36.000 prvašića. Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je stoga apel vozačima da posebice tijekom rujna, ali i tijekom trajanja nastave povećaju pozornost na najmlađe sudionike u prometu koji najčešće idu pješice od kuće do škole i obrnuto. Upozorili su i roditelje da je potrebno da educiraju djecu kako se trebaju ponašati u prometu.

učenici sa školskim torbama prelaze preko pješakog prijelaza

Foto: Unsplash

Od idućeg tjedna u ponedjeljak 4. rujna kreće nova školska godina. Oko 36.000 prvašića krenut će po prvi put u školu, a to znači i da će većina njih po prvi put samostalno sudjelovati i u prometu diljem Hrvatske. Iz MUP-a kažu kako su upravo najmlađi sudionici prometa najčešće pješaci i to na putu od kuće do škole i obrnuto. Kao i svake godine od 1995. uoči početka škole MUP provodi akciju ‘Poštujte naše zanakove‘ s ciljem zaštite djece u prometu.

– Vrlo je bitno educirati ih na vrijeme i usmjeriti njihovu pažnju na vrlo bitan faktor prometne sigurnosti. O važnosti ove akcije govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. Osjetno je smanjenje smrtnog stradavanja djece u razdoblju od 1994. do 2022. godine. Primjerice, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2000. njih 26, dok ih je 2011. smrtno stradalo 13, a 2021. i 2022. po desetero, navode iz MUP-a.


MUP-ovi SAVJETI VOZAČIMA

 • podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h
 • ne parkirajte nepropisno u zonama škola
 • povećajte pozornost u blizini škola
 • vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise
 • poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica
 • zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste

Prije 15 godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas kao putnici u vozilima

No, bez obzira na ove pozitivne pomake, posljednjih deset godina na hrvatskim je prometnim površinama smrtno stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 8.747. Ističu kako se struktura smrtno stradale djece bitno promijenila. Prije 15 godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

– Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo četvero djece, jednako kao u istom razdoblju prošle godine. Također, broj teže ozlijeđene djece identičan je onom u sedam mjeseci 2022. godine, odnosno 79 djece je teže ozlijeđeno. No, povećan je broj lakše ozlijeđene djece s 390 na 399 u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tvrde iz MUP-a.

Iz MUP-a su naveli nekoliko razloga zašto su djeca, posebice ona najmlađa, jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu: nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno, zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, smanjena im je sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njihove udaljenosti, nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu, često reagiraju impulzivno zbog zaigranosti i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.


MUP-ovi SAVJETI DJECI

 • za kretanje koristite samo nogostup
 • cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – ‘zebre’
 • na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu
 • obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik
 • ako vozila neprekidno prolaze, pričekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu

Izdvojeni članak
Autoškola Danko

Nesreća u Zagrebu: Na dvije tinejdžerice naletio automobil autoškole, oglasila se policija

Svi prvašići od policije će dobiti reflektirajuće kišne kabanice

Dodaju kako se djecu često nepropisno prevozi na prednjim sjedalima, posjeda ih se na stražnja sjedala bez vezivanja sigurnosnim pojasom ili se na neadekvatne sjedalice koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. U sklopu akcije ‘Poštujte naše znakove’ policajci će tijekom jesenskih mjeseci posjetiti prvašiće u svim razredima u Hrvatskoj o održati kratko predavanje o temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

– Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice. Policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, poručili su iz MUP-a.


MUP-ovi SAVJETI RODITELJIMA

 • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način
 • nikada ne činite prometne prekršaje, posebice ako ste u pratnji djeteta, bez obzira na to koliko se žurili
 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im u njemu prijete
 • ukažite im na negativne, ali i na pozitivne primjere ponašanja u prometu
 • vježbajte sigurno prelaženje kolnika
 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca
 • ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole
 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu
 • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu
 • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila
 • vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu
 • ne parkirajte nepropisno u zoni škole
 • neka djeca u vozilo ulaze i iz njega izlaze na nogostup, a ne na kolnik
 • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice
 • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima

Izdvojeni članak

Vozač Audija udario maloljetnicu na zebri i pobjegao s mjesta nesreće: Policija traži svjedoke

Policija će više kontrolirati promet u blizini škola

Uz to, svakog će dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

– Poduzimat će i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Tijekom rujna pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, rekli su iz MUP-a.

U vrijeme trajanja akcije na prometnicama neće biti samo policajci. U zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća je da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, a u ostalom vremenu upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila. Policija će provoditi i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.