Pretraga

U istom danu tri učenice ozlijeđene u nesrećama na romobilima: Policija upozorila na važna pravila

A- A+

Na bjelovarskom području jučer su u dvjema prometnim nesrećama na električnim romobilima ozlijeđene tri maloljetne učenice. U oba slučaja nesreću su uzrokovale upravo vozačice romobila, koje pritom nisu poštovale neka od temeljnih prometnih pravila. Policija će zato u oba slučaja protiv maloljetnica podnijeti optužni prijedlog za počinjene prekršaje. Pritom podsjećaju i na neka od temeljnih zakonskih pravila kojih se moraju pridržavati vozači električnih romobila.

električni romobil

Ilustracija: Unsplash

U svega nekoliko sati razmaka na području Bjelovarsko-bilogorske županije u dvjema nesrećama na električnim romobilima ozlijeđene su tri maloljetne učenice.

U dvije nesreće na električnim romobilima ozlijeđene su tri maloljetnice

Prema izvještajima PU bjelovarsko-bilogorske, prva nesreća u kojoj je ozlijeđena 15-godišnjakinja dogodila se u 6:35 sati između Velike Pisanice i Drljanovca. Do nje je došlo kada je djevojka električnim romobilom zahvatila bankinu nakon čega se vozilo počelo nekontrolirano kretati, a uslijed čega je električni romobil udario u bočnu stranu automobila koji se kretao po suprotnoj traci.

– 15-godišnja vozačica električnog romobila, koja nije koristila zaštitnu kacigu i reflektirajući prsluk, u nesreći je zadobila lake tjelesne ozlijede, stoji u policijskom izvještaju.

Druga nesreća dogodila se u Bjelovaru, oko 12:45 sati, a u njoj su ozlijeđene dvije 14-godišnjakinje.

– Do nesreće je došlo kada je 14-godišnjakinja upravljajući električnim romobilom, na kojem je prevozila drugu 14-godišnjakinju, prelazila kolnik na pješačkom prijelazu na znak crvenog svijetla na semaforu i udarila romobilom u bočnu stranu priključnog vozila teretnog vozila. U nesreći su, prilikom pada na kolnik, obje 14-godišnjakinje, koje u trenutku nesreće nisu nosile zaštitne kacige, zadobile lake tjelesne ozlijede i vozilom hitne medicinske pomoći prevezene su u Opću bolnicu ‘dr. Anđelko Višić’ Bjelovar, priopćila je bjelovarska policija.

U oba će slučaja policija podnijeti optužni prijedlog za počinjene prekršaje iz  Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Izdvojeni članak
električni romobili

Dječaka na električnom romobilu udario auto: Protiv majke se pokreće postupak

Niz je pravila koji se moraju pridržavati vozači električnih romobila

Iz PU bjelovarsko-bilogorske ovim su putem podsjetili da osobnim prijevoznim sredstvom, što je kategorija u koju ulazi i električni romobil, smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. No, se na električnom romobilu smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Drugim riječima, ne smijete na električnom romobilu kojim upravljate prevoziti prijatelja.

Također, za vrijeme vožnje električnog romobila vozač mora nositi kacigu te se kretati biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja. Ako staza ili traka ne postoje, možete se kretati pješačkim površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, ali morate voditi računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. U trećem slučaju, kada ne postoji ni biciklistička niti pješačka staza, vozači romobila mogu se kretati dionicama županijskih, lokalni i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km/h ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom. Potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika.

Među ostalim, vozači romobila dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. U istim je situacijama obvezno imati upaljeno
jedno prednje svjetlo bijele boje i jedno crveno stražnje svjetlo.

Vožnja bez ruku, pridržavanje za drugo vozili ili guranje predmeta nije dozvoljeno jer to može ugroziti stabilnost vozila, a zabranjeno je i korištenje slušalica na oba uha. Dakako, električni automobili ne smiju voziti vozači koji u krvi imaju alkohola iznad 0,5 g/kg ili ako su pod utjecajem droga ili lijekova.