Pretraga

U ponedjeljak u školama nova mjera, Stipić: Ovo je najveća improvizacija unatrag nekoliko desetljeća

A- A+

U ponedjeljak započinje drugo polugodište, a u sve osnovne škole ulazi i nova mjera – besplatan školski obrok za svakog učenika. Ravnatelji pojedinih škola, posebice onih koje nemaju infrastrukturne uvjete za to, kroz javne su istupe izražavali zabrinutost oko provedbe mjere. Da je osiguravanje obroka za sve osnovnoškolce unatrag nekoliko desetljeća najveća improvizacija u školstvu, smatra i čelnik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

skolski obrok_stipic

Željko Stipić kritizirao je vladajuće zbog provedbe mjere besplatnih školskih obroka| foto: Niko Goga / pixabay

Nešto više od 300 tisuća osnovnoškolaca od ponedjeljka će u školama dočekati nova mjera – besplatan školski obrok. Za tu je mjeru osigurano 42.515.097 eura u državnom proračunu odnosno 1,33 eura dnevno po učeniku. Prema odluci Vlade, novac će se isplaćivati na temelju broja učenika za koje je u e-Dnevniku do zadnjeg radnog dana u mjesecu za tekući mjesec označeno da su uključeni u prehranu. Na protekloj sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da će škole će organizirati prehranu u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima.

Stipić: Ovo je najveća improvizacija unatrag nekoliko desetljeća

Već su ranije ravnatelji škola koje nemaju infrastrukturne i kadrovske mogućnosti isticali zabrinutost oko provedbe mjere, a Sindikat Preporod uputio je i posljednjeg dana praznika priopćenje javnosti.

– Osiguranje tzv. besplatnih obroka svim osnovnoškolcima – najveća je improvizacija, unatrag nekoliko desetljeća, u školstvu. Iako je svakome tko imalo poznaje prilike u školama bilo jasno da u svega nekoliko tjedana nije moguće stvoriti uvjete za provedbu jedne ovako složene organizacijsko-kadrovsko-financijske operacije, prosvjetne su vlasti dosad tvrdokorno odbijale zahtjeve i molbe sviju onih koji su predlagali odgodu podjele obroka svim učenicima već od 9. siječnja, piše u priopćenju predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Probleme u nemogućnosti provedbe mjere u roku dijeli u dvije skupine.

– U prvu skupinu idu oni koje nije moguće riješiti u nekoliko tjedana kao što su osiguranje kuhinjskog i blagovaoničkog prostora i doprema hrane iz škole u školu i iz matične škole u područne. Značajno je više onih problema koji su rješivi u nekoliko mjeseci kao što su: provedba postupka javne nabave; zapošljavanje kuharica, pomoćnih kuharica i spremačica; nabava neophodne opreme i inventara; promjene organizacije rada škola; reguliranje novih obveza nastavnom i nenastavnom osoblju; nova organizacija učiteljskih dežurstava; zbrinjavanje viškova hrane; prilagodbu vrste hrane učenicima sa zdravstvenim poteškoćama…, piše Stipić u priopćenju.

Izdvojeni članak

Vlada objavila detalje financiranja školskih obroka: Novac će isplaćivati za učenike kojima u e-Dnevniku piše da su uključeni

Iz Preporoda raže da se prolongira podjela obroka u pojedinim školama

Postavlja pitanje i zašto vladajući, ‘unatoč načelnoj podršci mjeri i dobronamjernim kritikama koje stižu od ravnatelja, dužnosnika lokalne vlasti i predstavnika radnika, uporno guraju glavu u pijesak i tvrdokorno ustraju u obrani neobranjivog?’

– Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan i kreće se u širokom rasponu od političke snishodljivosti onih koji se ne žele zamjeriti pretpostavljenima do zluradosti onih koji se, vodeći se onom što gore to bolje, raduju svakom neuspjehu, svakoj kompromitaciji vlasti. Sad smo tu gdje jesmo. Na Vladi je, a napose na njenom predsjedniku, da donese u ovom trenutku jedinu ispravnu odluku – da se prolongira podjela obroka, u skladu s procjenom ravnatelja i školskog odbora, u svim onim školama u kojima ne postoje uvjeti za pružanjem obroka propisane kakvoće pod podjednakim uvjetima za sve učenike. Ukoliko Vlada ovo ne učini, njoj će se, uz neupitne zasluge za prepoznavanje važnosti problema i osiguranje novca, sasvim utemeljeno pripisivati i sve negativne posljedice koje će neminovno uslijediti, zaključuje Stipić.