Pretraga

U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 17-godišnji biciklist: Tipkao je po mobitelu dok je vozio

A- A+

Još jedna prometna nesreća čiji je sudionik mlada osoba dogodila se u ovih dana u Požegi. Prema izvještaju policije, mladić je tipkao po mobitelu za vrijeme vožnje i  udario u automobil te se teško ozlijedio. Kazne za tipkanje po mobitelu za vrijeme vožnje propisane su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama te ih se, jednako kao vozači bilo kojeg vozila, moraju pridržavati i vozači bicikala.

hitna pomoć vozilo

Screenshot: YouTube

– U četvrtak 18. kolovoza 2022. oko 15.45 sati u Požegi u Dubrovačkoj ulici na nogostupu, 17-godišnjak je upravljao biciklom dok je za vrijeme vožnje s drugom rukom koristio mobitel te je prednjim dijelom bicikla udario u zadnji dio osobnog automobila marke ‘Renault’, požeških registarskih oznaka, a kojim je upravljala 63-godišnjakinja koja se s kolnog ulaza vozilom kretala vožnjom unazad te se zaustavila na nogostupu, izvijestila je PU požeško-slavonska.

Dodaju kako je 17-godišnjak teško ozlijeđen u ovoj prometnoj nesreći, a protiv njega sada slijedi prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Izdvojeni članak
bicikl-elektricni romobil

Od subote nova prometna pravila: Tko vozi romobil ili bicikl s obje slušalice, bit će novčano kažnjen

Provjerili smo i što u potonje navedenom Zakonu piše kada je riječ o korištenju mobitela u prometu. U Zakonu stoji da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, u suprotnom je kazna 1.000 kuna.

Dalje je pojašnjeno da se mobitel smije koristiti za vrijeme vožnje, ali samo ako se upotrebljava naprava koja omogućuje njegovo korištenje bez uporabe ruke, pri čemu vozač bicikla ne smije koristiti slušalice na oba uha, jer tako umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.  Podsjetimo, ta posljednja odredba na snagu je stupila prije nekoliko tjedana, a kazna za one koji u oba uha imaju slušalice je 300 kuna, o čemu više možete čitati ovdje.

hitna pomoć vozilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap