Pretraga

Njemačka biciklistima omogućila dogradnju koja će im značajno pomoći u prometu

A- A+

Njemačka vlada je svim biciklistima, uključujući one na običnim i električnim biciklima, dozvolila ugradnju žmigavaca i njihovo korištenje. Razlog koji stoji iza toga vrlo je jednostavan i logičan – davanje znaka rukom može poremetiti stabilnost biciklista zbog čega može doći do nesreće.

bicikli

Foto: Unsplash

Biciklisti u Njemačkoj moraju rukom dati znak kada skreću, što je postalo problematično onima koji voze električne bicikle koji tamo idu i do 45 kilometara na sat. Kako prenosi Deutsche Welle, biciklisti tijekom davanja znaka mogu izgubiti stabilnost, zbog čega, među ostalom, dolazi i do nesreća.

Naime, tamošnja vlada odlučila je tome stati na kraj pa je svim biciklistima, uključujući one na običnim i električnim biciklima, dozvoljeno stavljanje žmigavaca i njihovo korištenje. Ministarstvo je potvrdilo da će pravilo biti uskoro uvedeno, ali neće biti obveze korištenja žmigavca. Drugim riječima, biciklisti sami mogu odlučiti hoće li ih ugraditi ili ne.

Izdvojeni članak
stalci za bicikle ispred zagrebačkih škola

FOTO: Ispred dvije zagrebačke škole postavljeni novi stalci za bicikle: ‘Čekaju bolje vrijeme’

No, iako biciklisti mogu možda sami odlučiti hoće li ugraditi žmigavce, u svakom slučaju moraju davati znak za skretanje rukom. Ako to ne poštuju, riskiraju kaznu u iznosu od 10 eura, a ako dođe do nesreće, za nedavanje znaka rukom plaća se 35 eura. Riječ je, dakle, o simboličnim ciframa, ali i dalje nekoga mogu potaknuti da daje znakove.

Zanimljivo je za istaknuti da su žmigavci u Njemačkoj trenutno dozvoljeni samo na triciklima, širokim teretnim biciklima i na onima koji podsjećaju na rikše, odnosno čija je konstrukcija takva  da može zakloniti ruku biciklista kada njome daje znak za skretanja.