Pretraga

Uvodi se besplatan obrok za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj, poznato i kada kreće mjera

A- A+

Od idućeg polugodišta svi osnovnoškolci u Hrvatskoj, njih oko 311 tisuća, imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi. Mjera je to za čiju će se provedbu iz proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. Ovaj model uveden je nakon što je inicijativa četiriju profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu više od dvije godine upozoravala na nužnost toga da sva djeca imaju besplatan obrok u školi.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Čak 45 posto djece u Hrvatskoj ne pojede ništa u školi, a 85 posto ravnatelja smatra kako je nužno i potrebno da se uvedu besplatni obroci za svu djecu i da bi država trebala brinuti o tome, a ne lokalne zajednice. Rezultati su to istraživanja koje je predstavila inicijativa ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok‘ prije točno godinu dana. Da je besplatan školski obrok nužno osigurati, profesorice Pravnog fakulteta u Zagrebu, koje su pokrenule inicijativu, upozoravaju zadnjih par godina, a oko tog pitanja sastajale su se i s vladajućima.

Od idućeg polugodišta svim osnovcima besplatan obrok u školi

Konačno, Vlada ih je odlučila poslušati pa se od idućeg polugodišta u sve osnovne škole uvodi jedan besplatan obrok.

– Uočili smo da postoje nejednakosti među mladima i odlučili smo, u dogovoru sa stručnjacima, poslati jednu važnu poruku za sve roditelje i za sve učenike. Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno, u svim školama, osnovnim školama od prvog do osmog razreda, deset kuna. Svi oni koji to već rade, mogu dodati na to, ali ne želimo da više bude ijedno dijete u osnovnoj školi koje, ne zbog sebe nego zbog okolnosti u svojoj obitelji, možda nema sredstava da financira obrok. I još ćemo to napraviti na način da se u najvećoj mogućoj mjeri jede hrvatska hrana. To će nas koštati 550 milijuna kuna, ali je to obrok za 311 tisuća djece u osnovnim školama, a njih je 80 tisuća skoro u siromaštvu. To su naše realnosti, rekao je jučer u Saboru premijer Andrej Plenković.

Dodao je i da je mjera pripremljena i neće biti sada u rebalansu nego u proračunu za koji tjedan, a na društvenim mrežama Vlade objavljeno je da mjera kreće u idućem polugodištu.

– To je ujedno i demografska mjera, mjera koja će omogućiti da u našoj školi od najmanjega trenutka svi oni koji se razvijaju, koji formiraju svoje ličnosti i svoje karakter i svoje obrazovanje dobiju osjećaj da su dio iste ekipe. To je jako bitna poruka za naše društvo, rekao je Plenković.

UVODI SE JEDNOSMJENSKA NASTAVA

Plenković je spomenuo da je za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova osigurano dvije milijarde i 300 milijuna kuna.
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);– Dakle, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, u sljedećih nekoliko godina napravit ćemo najveće investicije u vrtiće, u osnovne i u srednje škole, ikada. A sve ide prema tome da imamo jednosmjenski sustav nastave, koji će omogućiti kvalitetnije obrazovanje naših učenika, rekao je Plenković.

Inicijativa četiriju profesorica urodila plodom

Profesorice Pravnog fakulteta Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović, Antonija Petričušić i Ivana Dobrotić, koje su pokrenule inicijativu ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’, izrazile su putem Facebooka zadovoljstvo novom mjerom.

– Uspjele smo! Drago nam je vidjeti danas najavljenu odluku Vlade Republike Hrvatske o uvođenju besplatnog školskog obroka za svako dijete od prvog do osmog razreda osnovne škole. Na našoj inicijativi ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’ radimo već više od dvije godine i neizmjerno smo ponosne kada vidimo da se cijeli ovaj proces isplatio i da će se djeci, roditeljima i školama uvelike olakšati nadolazeća školska razdoblja, a što je posebice važno u jeku ove krize s kojom se suočavamo kao društvo, napisale su profesorice na Facebook stranici.

Zahvalile su pritom Vladi i Plenkoviću te kažu kako je interes za izradom financijski održivog modela postojao od početka procesa. Na prošlotjednom sastanku, dodaju, dobile su informaciju kako je odlučeno da će se uvesti model koji su zagovarale od početka –  da se sredstva za školsku prehranu ‘osiguraju unutar djelokruga Ministarstva obrazovanja te da se kreira jedan univerzalan sustav koji neće stigmatizirati djecu i koji će svakom djetetu osigurati pravo na jedan besplatni školski obrok i koji će u prvi plan staviti interese i prava djece’.

– Izrazito nam je drago da je premijer to prepoznao, da su osigurana državna sredstva za ovu mjeru te očekujemo da će u samoj njezinoj implementaciji fokus države, škola, županija, općina i gradova biti na održivom financiranju i zelenom te dugoročnom rješavanju problema školske prehrane gdje će djeca imati priliku ne samo besplatno već i zdravo jesti. Veliko hvala medijima i svima vama koji ste nas pratili na društvenim mrežama i poduprli ovu našu inicijativu; iz priloženih fotografija se može vidjeti koliko smo sretne i ponosne što su naša istraživanja i zagovaranja našla primjenu i što je struka dobila priliku predložiti mjeru koja će sada zaživjeti i u praksi. Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva djece/obitelji su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju, poručile su profesorice.

O svemu se oglasio i Pravni fakultet u Zagrebu, čije su profesorice pokrenule ovu inicijativu, poručivši kako su iznimno ponosni na profesorice.

– Kao Pravni fakultet u Zagrebu ponosni smo što istraživanja naših profesorica nalaze i praktičnu primjenu te vjerujemo kako će i u svom budućem radu jednako uspješno zagovarati prava i interese djece, poručili su s PFZG-a.