Pretraga

U škole stižu besplatne menstrualne potrepštine, ministarstvo će s ravnateljima dogovarati model opskrbe

A- A+

Menstrualno siromaštvo itekako je prisutno u Hrvatskoj, a nakon istraživanja Udruge Pariter koje je to potvrdilo, neke su škole i osnivači odlučili osigurati besplatne menstrualne potrepštine za učenice. Iste bi uskoro trebale postati još dostupnije. Naime, Vlada je, a potvrđeno je to i u utorak u Saboru, prihvatila amandman koji se odnosi na opskrbljivanje školskih ustanova i skloništa za žene žrtve nasilja besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština u iznosu od 1.000.000 eura u 2023. godini.

ulošci

Foto: Srednja.hr

Na protekloj telefonskoj sjednici Vlade, dana je suglasnost na amandman koji se odnosi na opskrbljivanje školskih ustanova i skloništa za žene žrtve nasilja besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština u iznosu od 1.000.000 eura u 2023. godini.

Prihvaćen amandman SDP-ove zastupnice

Odluka je ovog utorka potvrđena u Hrvatskom saboru izglasavanjem Državnog proračuna RH za 2023. godinu. Riječ je o amandmanu koji je predložila SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac.

– Vlada je prihvatila amandman kojim se osiguravaju zalihe besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština (uložaka) u školama i skloništima za žene žrtve nasilja. Borba protiv menstrualnog siromaštva se nastavlja! Niti jedna djevojka više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto uložaka koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe! P.S. Iako su mi odbili ostalih 19 amandmana, ja sam neizmjerno sretna zbog ovog jednoga, napisala je Glasovac na Facebooku.

Izdvojeni članak

Veliko sveučilište osiguralo studenticama besplatne uloške: ‘Reakcije naših kolegica su izvrsne’

Sa školama će biti dogovoren model opskrbljivanja

Upit smo poslali i uredu za odnose s javnošću Vlade odakle smo zatražili pojašnjenje znači li to da će u svim školama biti osigurane besplatne menstrualne potrepštine za sve učenice odnosno kada će se i na koji način početi provoditi ova mjera u školama.

– Prepoznajući važnost i nužnost da navedena sredstva budu u funkciji od samog početka implementacije Proračuna za iduću godinu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u koordinaciji sa školama i sa socijalnim ustanovama zajedno razraditi postupanja, koja uključuju i model opskrbljivanja školskih ustanova i skloništa za žene žrtve nasilja besplatnim zalihama menstrualnih higijenskih potrepština kako nitko ne bi bio ostavljen po strani, i kako primjena ne bi dovela do socijalne stigmatizacije, odgovorili su nam kratko iz Vlade.

Podsjećaju i da je, doduše nakon mnogobrojnih apela oporbenih zastupnica, Vlada proljetos smanjila stopu PDV-a na higijenske potrepštine s 22 posto na 13 posto od travnja ove godine.