Pretraga

U Zagrebu kreće jedan od najznačajnijih događaja za mlade umjetnike, evo što ćete moći vidjeti

A- A+

Salon mladih je najveća i najdugovječnija izložba vizualnih umjetnika u Hrvatskoj. Njezino 36. izdanje otvara se u srijedu, 27. travnja u 19 sati u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon) i traje do 19. lipnja.

Foto: HDLU

36. Salon mladih uključuje tri izložbena programa: centralnu izložbu PARAZITI kustoskog kolektiva KUĆĆA, Situaciju Nevenke Šarčević te izložbu studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagreb Venientes, poručili su iz HDLU-a. Program Salona otvorit će upravo izložba PARAZITI, koja transformativnu moć bioloških parazita metaforički povezuje s tranformativnom, uzurpatorskom moći umjetnika koji svojim djelovanjem prodiru u postojeće društvene strukture.

Prvi Salon mladih organiziran je davne 1968. godine, a od tada je predstavio više od 3.400 mladih umjetnika i u svakom izdanju predstavio javnosti nova imena hrvatske umjetničke scene. Kroz pola stoljeća svog postojanja Salon mladih je prepoznao i promovirao značajne umjetničke pokrete poput Nove slike, grupe Biafra te Grupe šestorice, koja je pokrenula i Galeriju PM, danas sastavni dio Doma HDLU.

Na 36. izdanju Salona bit će predstavljeno 80 hrvatskih i 10 inozemnih umjetnika. Osim izložbenog programa, posjetitelje Salona mladih očekuje i bogat edukativni program u obliku radionica za djecu i odrasle te stručnog vodstva za posjetitelje programa PARAZITI četvrtkom i subotom. Dio programa čine i razgovori s umjetnicima te glazbeni program koji se sastoji od tri koncerta koji će biti održani u svibnju.

Više informacija o rasporedu, lokacijama i ulaznicama možete pronaći ovdje.