Pretraga

Plati i nosi: Studenti na izložbi prodaju svoje radove

A- A+

Hrvatska poštanska banka, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu organiziraju drugu prodajnu izložbu studentskih radova “Plati i nosi” od 17. do 22. prosinca 2019. u Galeriji Bačva Doma HDLU.

Izložba ‘Plati i nosi’ 2018

Cilj projekta je mladim i perspektivnim umjetnicima dati priliku da razmijene iskustva s kolegama s drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji radova široj publici i pripreme za tržište na kojem će pokazati svoj talent i uspješnost.

Izdvojeni članak

Student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu svoj pejzaž prodao za 21.000 kuna!

– Ovakvi projekti spajaju poslovni svijet s najvišim segmentom umjetničkog obrazovnog sustava, a mladim umjetnicima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti., ističe Tomislav Buntak, dekan ALU Zagreb i predsjednik HDLU.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjelovat će 70-ak studenata s likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Posjetitelji će imati priliku upoznati mladu, suvremenu umjetničku scenu Hrvatske i po iznimno prihvatljivim cijenama kupiti kvalitetne umjetničke radove. I ove će godine stručni žiri odabrati najbolja umjetnička djela.

– Ovo je jedinstven, vrlo otvoren i pozitivni projekt koji potiče mlade umjetnike na prezentaciju rada i zaradu. Oboje je jako važno. Umjetnicima je potrebno pozitivno okružje u kojem će stvarati, moći ostvariti financijsku dobit i biti prihvaćeni od zajednice, a često sve navedeno izostaje, kaže dekanica APURI Letricija Linardić.

Projekt Plati i nosi inspiriran je uspješnim formatom tradicionalne izložbe zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti “Cash&Carry”. Prošlogodišnju izložbu, koju je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, javnost je s oduševljenjem prihvatila, a o uspjehu projekta govori 400 prodanih radova u vrijednosti 350 tisuća kuna te brojne prilike koje su se otvorile sudionicima nakon izložbe.

– Prošlogodišnja nagrada za najbolji rad kao i izdašna dobit od prodaje vlastitih radova pomogla mi je u daljnjem napredovanju. Svakako bih spomenuo svoj diplomski rad koji bi sigurno teže realizirao da nije bilo izložbe Plati i nosi. No, najviše me obradovao interes ljudi za moje radove i radove mojih kolega koji su dobili samopouzdanje, ostvarili nove kontakte i odličnu promociju, kaže Ivica Purgar, prošlogodišnji izlagač (ALU, Zagreb) koji je svoj rad prodao za 21.000 kuna.

– Nakon izložbe, te zahvaljujući nagradi, uspješno sam realizirala nekoliko projekata i izložbi u ovoj godini, od kojih bih izdvojila samostalno izlaganje u prostoru Botaničara i Galerije CEKAO u Zagrebu, kao i sudjelovanje na drugom izdanju Nesvrstanih u Laubi, a sam nagrađeni rad trenutno je u kolekciji jedn galerije. Ovakav oblik direktne komunikacije i prodaje vlastitoga rada izvrsno je iskustvo za svakog mladog umjetnika, odnosno studenta neke od akademija u Hrvatskoj, izjavila je Maja Gjajić, prošlogodišnja izlagačica (UAOS, Osijek).