Pretraga

U Zagrebu se održava masovna biciklistička povorka: Žele upozoriti na jedan od važnijih problema današnjice

A- A+

Sindikat biciklista organizira masovnu biciklističku povorku kroz središte Zagreba u petak, 24. lipnja. Na okupljanje ispred Mimare od 17.40 sati pozvani su ne samo biciklisti, već i romobilisti, skejteri i roleri kako bi zajedničkim snagama upozorili na važnost neovisnosti o fosilnim gorivima.

Bicikl

Vožnja bicikla | Foto: Unsplash

‘Kritična masa za grad bez gasa’ naziv je masovne biciklističke povorke koju u petak, 24. lipnja u sklopu Pedalafesta organizira Sindikat biciklista. Vozači bicikla, rola, skatea i romobila okupit će se ispred Mimare u 17.40 sati i voziti se širim centrom grada oslobođenim od automobila sve do parka Ribnjak.

Važnost ulaganja u biciklističku infrastrukturu

U jeku energetske i naftne krize Sindikat biciklista želi ukazati na hitnu potrebu poboljšanja uvjeta za bicikliranje, ali i potaknuti građane da ostave automobile i sjednu na bicikl. Još u ožujku ove godine, ali i početkom pandemije koronavirusa, Sindikat biciklista je, ponukan primjerima iz europskih i svjetskih gradova, pozvao gradove u Hrvatskoj da se prilagode održivim oblicima kretanja. Hitne mjere koje ne zahtijevaju velike infrastrukturne zahvate u prometu, niti puno vremena ili novaca, odaslane su jedinicama lokalne samouprave, ali i nacionalnim vlastima.

Korištenje bicikla umjesto automobila ima osim ekološke i brojne druge prednosti. Bicikliranje kao fizička aktivnost povoljno utječe na zdravlje, zauzima manje prostora od automobila i povoljno utječe na život u zajednici. Također, zbog cijene je prihvatljiv širim slojevima društva.

Izdvojeni članak

[FOTO] Odlična vijest: Na studentskom kampusu postavljena stanica s biciklima koje možete unajmiti

Popust za vožnje vlakom

U podršku bicikliranju uključio se i HŽ Putnički prijevoz, koji je od 23. do 25. lipnja u cijeloj Hrvatskoj omogućio besplatni prijevoz bicikala na vlakovima koji ih mogu prihvatiti. Također, svi koji u tom periodu dođu na Pedalafest i potvrde kartu u Savezu biciklista mogu dobiti 40 posto popusta na vožnju vlakom za putovanja duža od 20 kilometara.

‘Kritična masa za grad bez gasa’ održava se u sklopu festivala Pedalafest, od 23. do 25. lipnja u Centru mladih Ribnjak, sufinanciranim od strane Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Fonda za aktivno građanstvo.