Pretraga

Učenici i profesori čitat će Krležu putnicima u tramvaju: Donosimo program za Noć knjige 2023.

A- A+

Nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje, 12. Noć knjige ove će se godine održati od 21 do 23. travnja. U planu je više od 1.100 programa, sudjelovat će više od 150 knjižnica, skoro 100 knjižara te više od 300 različitih ustanova među kojima su i vrtići, škole i fakulteti. Jedan od najzanimljivijih događaja svakako je akcija učenika i profesora V. gimnazije.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Ako se u periodu od 21. do 23. travnja nađete u zagrebačkom tramvaju broj 14, nemojte se začuditi ako čujete da netko naglas citira većini vrlo poznate rečenice. Naime, to će biti učenici i profesori iz V. gimnazije koji će povodom ovogodišnje nacionalne manifestacije Noć knjige čitati djela Miroslava Krleže. Osim u tramvajima, iznenađenje će mnoge dočekati i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci.

– Putnici u vlakovima Hrvatskih željeznica na nekoliko te na trajektima i brodovima Jadrolinije uživat će u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records. Poseban program Poleti s knjigom održat će se i u Zračnoj luci Franjo Tuđman, gdje će u prostoru male otvorene knjižnice ZAG Flybrary putnici moći sudjelovati u pjesničkom performansu ‘Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu’ pjesnika Matka Abramića i sa sobom u avion ponijeti poklon audioknjigu iz aplikacije book&zvook, najavili su organizatori Noći knjige.

Saznajte može li robot pisati kao Marin Držić

Ovo je 12. po redu Noć knjige u sklopu koje će biti više od 1.100 programa i akcija diljem Hrvatske, a bit će uključene i mnoge škole, vrtići i fakulteti. Ovogodišnja tema manifestacije je ‘Sanjaju li roboti električne snove?’ zbog sve popularnije umjetne inteligencije koja se polako usađuje u naše života pa tako i u aspektu čitanja knjiga.

– Kultni splitski festival pripovijedanja Pričigin prvi put gostuje na otocima Cresu i Lošinju, gdje će uz pripovijedanje priča raspravljati i o tome hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije. Tema umjetne inteligencije razmotrit će se iz više uglova i očišta, a na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mišljenja će ukrstiti stručnjaci iz područja računalnih znanosti i filozofije. Od Udruge hrvatskih proizvođača računalnih igara saznat ćemo pak može li robot pisati kao Marin Držić, stoji u najavi programa.

Izdvojeni članak
knjige polica

Učenica pokrenula genijalnu platformu: Knjige se mogu besplatno razmjenjivati, a na forumu raspravljati o njima

Maskota Noći knjige je, naravno, robot

Dio programa posvećen je obljetničarima, a najviše Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i najčitanijoj hrvatskoj književnici. U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu moći će se vidjeti Zagorkina rukopisna ostavština, ali i neki manji poznati detalji njezina života i djelovanja.

– U zagrebačkom parku Zrinjevac, u subotu 22. travnja u jutarnjim satima, održat će se program za djecu, kojoj će biti omogućena vožnja minijaturnim tramvajem, inačicom ZET-ova tramvaja, koji je u kućnoj izvedbi izradila jedna ljubav prema unuku. Mali posjetitelji dobit će slikovnicu na dar i družiti se s maskotom Noći knjige – robotom, kojeg će utjeloviti glumac Igor Baksa, navode organizatori Noći knjige.

Izdvojeni članak

Zadatak dana: Ovu kratku lektiru su svi pročitali, ali mnogi ne znaju ovaj detalj

Učenički likovni radovi bit će izloženi na svečanom otvorenju

U Rijeci i Splitu ‘tete i barbe pričalice’ pripovijedat će malim pacijentima priče za laku noć, a za one željne umne razbibrige Hrvatski kviz savez pripremit će kviz posvećen knjigama.

– Noć knjige, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, građanima grada Zagreba i ove godine poklanja tri tematske ture zagrebačkih pripovjedačica i turističkih vodičica: Josipe Šiklić – Purgerice, Ive Sille i Gornjogradskih coprnica, a Božidarka Šćerbe Haupt (Exploring Croatia With Darka), uz podršku Turističke zajednica grada Splita i Organizacijskog odbora ‘Smojinih 100’ organizira ‘Đir po gradu – Đir Velin Miston’ u povodu proslave Godine Miljenka Smoje, poručili su organizatori.

Na samom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak 21. travnja u 12 sati moći će se pogledati učenički likovni radovi odabrani na literarnom i likovnom natječaju Umjetna ili uvjetna inteligencija. Detaljniji program, ali i koje akcije vas očekuju u knjižarama tijekom ova tri dana, možete pogledati na ovoj poveznici.