Pretraga

Učenici koji su pobijedili u natječaju ‘Moje ideje za bolju Europu’ odlaze u Strasbourg!

A- A+

‘Ured za informiranje Europskog parlamenta’ organizirao je natječaj ‘Moje ideje za bolju Europu’ namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske, a natječaj je zaključen još prošlog tjedna. Ovo je bilo službeno prednatjecanje za sudjelovanje u programu ‘Euroscola’, odnosno simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Rad učenika Gornjogradske gimnazije u Zagrebu osvojio je prvo mjesto, a II. gimnazije u Križanićevoj, Zagreb peto. Među prvih pet je i Srednja škola ‘Hrvatski kralj Zvonimir s Krka.

U natječaju ‘Moje ideje za bolju Europu’ namijenjenom srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske, nagradu u vidu putovanja u Strasbourg dobili su radovi učenika iz pet škola, među kojima su Gornjogradska gimnazija i II. gimnazija Križanićeva, obje iz Zagreba te srednja škola ‘Hrvatski kralj Zvonimir’ s otoka Krka. Ovo je bilo službeno prednatjecanje za sudjelovanje u programu ‘Euroscola‘, odnosno simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Izdvojeni članak

Europske sveučilišne igre dobra su prilika za povlačenje sredstava iz EU fondova

Ukupno 101 prijava

Natječaj je zatvoren prošlog tjedna, a srednjoškolci su kako bi sudjelovali u natječaju morali poslati svoje autorske video radove ili originalne plakate. O tome koji su radovi najbolji odlučivao je peteročlani žiri u kojem su Vera Šutalo, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe, MZOS, Krešimir Čanić, predsjednik Hrvatskih urbanih mreža, Toni Milun, član Mreže popularizatora znanosti, Marko Boko, predsednik Mreže mladih Hrvatske i Violeta Stančić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta.

Ukupno je bila 101 prijava, a žiri je primio radove iz gotovo svih hrvatskih regija. Najviše je pojedinačnih prijava stiglo je iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, njih čak deset i iz Graditeljske škole u Čakovcu, sedam. Tri kvote za putovanje u Europski parlament u Strasbourg za dva mentora i 24 učenika iz svojih škola osvojili su: Dalia Alić, Gornjogradska gimnazija, Zagreb, Jakov Sić, Gospodarska škola, Varaždin i Mislav Petričević, Srednja škola Đakovo. Ipak, zbog izvrsnosti ostalih pristiglih radova, žiri je odlučio dodijeliti još dvije dodatne kvote, pa su putovanje u Strasbourg za dva mentora i 24 učenika iz svojih škola osvojili i Lucija Ostrogović, srednja škola ‘Hrvatski kralj Zvonimir’, Krk te Kristina Kasap, II. gimnazija Zagreb.

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolac bez greške do zlata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi

Posebna nagrada za još tri rada

– U europskom se parlamentu subotama nađu đaci iz različitih zemalja Europske unije te onda tamo raspravljaju o pitanjima ekologije, zaštite, obrazovanja, odgoja i slično. To sve moderira Europski parlament. Još uvijek nemamo termin, no naši učenici će ići početkom sljedeće godine u Strasbourg. Oni su peti nagrađeni, dok je prva Gornjogradska gimnazija. Prošle godine je naša škola pobijedila, pa su naši učenici prvi išli na putovanje, rekao je ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu, Drago Bagić.

Žiri je odlučio o posebnoj nagradi za još tri rada, onom Ive Mujan iz Ekonomske škole Šibenik, Ive Vrabac iz Gimnazije Bjelovar i Leona Makaja iz I. gimnazije Varaždin. Njihovi radovi postat će tako sastavni dio vizualnog identiteta proslave Dana Europe 2015. godine u organizaciji Ureda za informiranje.

Radovi pristigli na natječaj objavljivat će se na Facebook stranici ‘Ureda za informiranje’ koji poziva da ih se ‘lajka’ i podijeli. Na Twitteru ih možete pronaći uz pomoć hashtagova #BetterEurope i #BetOnEurope. U priloženom videu možete vidjeti pobjednički rad Gornjogradske gimnazije u Zagrebu.