Pretraga

Učenici koji su premlatili vršnjaka u Medulinu dobit će kazne, u školu stiže i krizni tim Ministarstva

A- A+

O slučaju vršnjačkog zlostavljanja u osnovnoj školi u Medulinu koji ovih dana potresa javnost svakim se danom otkriva sve više informacija. Ravnateljica škole izazvala je žaljenje zbog cijelog događaja i demantirala navode o zataškavanju slučaja, a otkriveno je i gdje je bila dežurna učiteljica za to vrijeme. Počinitelje će se sankcionirati, a u petak se očekuje dolazak kriznog tima u školu.

Osnovna škola Mate Demarin | Screenshot: Google

Snimka nasilja iz medulinske šole, koja nije objavljena iz očitih razloga, podiže pitanje nadzora učenika i gdje se nalazila prva odrasla osoba koja je trebala intervenirati u takvoj situaciji. Učiteljica koja je bila na igralištu u to vrijeme navodno je bila usred razgovora s drugom djecom i nije odmah uočila grupu učenika koji su nasrtali, u nekoliko navrata, na učenika nižeg razreda. Taj učenik u ovom trenutku na nastavu ne ide, saznaje RTL.

Ravnateljica: ‘Velika je žalost što nismo dovoljno educirali djecu’

Upitana za komentar na ovaj slučaj, ravnateljica Osnovne škole Mate Demarin u kojoj se nasilni događaj zbio, Emanuela Pinzan Chiavalon, rekla je kako iskazuje veliko žaljenje zbog nedovoljne edukacije djece da spriječe takav događaj kad ga vide. Resorno je Ministarstvo za RTL potvrdilo kako je ravnateljica u ovom slučaju sve napravila po protokolu.

Nastavno na cijeli slučaj, ravnateljica dodaje kako se nije radilo o skupini većoj od pet učenika koji su vršili nasilje, a kako se sa zlostavljanim dječakom radi na socijalizaciji, pošto se on nedavno doselio. Izricanje pedagoških mjera očekuje počinitelje, rekla je, no više informacija od toga o njima nije bila u mogućnosti dati.

Jedan od roditelja dječaka koji pohađa školu u pitanju izjavio je kako ih je ovaj slučaj sve ostavio pomalo iznenađene.

Izdvojeni članak

Istrom se proširila snimka mučnog nasilja u školi u Medulinu, evo što se do sada zna o slučaju

Pedagoginja: ‘Učenici mobitele ne smiju koristiti’

Djeca danas puno vremena provode na internetu i koriste se mobitelima svakodnevno, a pitanje problema veće izloženosti nasilju tim putem, sasvim je logično postaviti.

– Ne smiju ih koristiti uopće niti za vrijeme školskih odmora, niti u školi i to je ono što je zapravo najbitnije i što bih uputila apel roditeljima da malo pripaze što se tiče tih mobitela, što gledaju, čime se bave, rekla je za RTL Magdalena Jurić, pedagoginja OŠ Mate Demarina.

Dolazak Tima za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja u školu očekuje se u petak.

Podsjećamo, potresan videozapis vršnjačkog nasilja iz osnovne škole u Medulinu prošlog se tjedna počeo širiti istarskim područjem i u njemu je prikazan napad nekolicine starijih učenika na jednog mlađeg. Više su ga puta toliko jako udarali po glavi i tijelu da se našao na podu, a sve se zbilo na školskom igralištu za vrijeme velikog odmora. Događaj su osudili i Ivan Kirec, načelnik općine Medulin te Boris Miletić, istarski župan.